Pečené brambory: Ty správně udělané mají křupavý povrch a uvnitř jsou sametově jemné

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
pecene brambory
Zdroj: Shutterstock

Pečené brambory na měsíčky v troubě jsou považovány za vděčnou přílohu, protože se jen nakrájí, okoření a strčí do trouby. Jenže ono to není tak jednoduché. Při tomto postupu lze udělat mnoho chyb, takže se můžete dočkat naoko hotových brambor, které budou uvnitř syrové. Dokonale upečených brambor se dočkáte pouze v případě, že budete dodržovat ten správný postup.

Už naše babičky brambory před vařením házely do hrnce se studenou vodou a špetkou soli. Proč to dělaly? Věděly, že tak brambory přijdou o část škrobu, a ty se pak nebudou lepit.

Pomáhá to i páře, aby z brambor během vaření či pečení unikala, což zaručí lepší strukturu. Namáčením se ale také dle studie zbavíte zčásti akrylamidu, jež se při smažení bramborového škrobu vyskytuje.

Křupavá kůrka je základ

Abyste dosáhli křupavé kůrky brambor, musíte je ale před pečením pečlivě usušit. Ano, nejdřív je dáte do vody aspoň na 30 minut a poté zase usušíte, jakkoliv nelogicky vám to zní.

Tento krok je důležitý proto, aby byly brambory po upečení krásně křupavé. Je to logické – pokud budou brambory obsahovat příliš vody, tak prostě budou mít mokřejší strukturu.

Nejlepší na to bude čistá utěrka nebo ta kuchyňská jednorázová, která přebytečnou vodu výborně nasaje.

Další, na co při přípravě pečeným brambor musíte myslet, je jejich typ. Nešlápenete vedle s bramborami typu B, jež mají univerzální využití.

Skvělé budou ale ty typu A, protože se díky malému obsahu škrobu jen tak nerozvaří. I z toho důvodu je ostatně používáme do bramborového salátu.

Na teplotě v troubě záleží

Ideální je pak péct brambory se slupkou, protože ta jim ubere část vody, což je pro výslednou křupavou kůrku důležité.

A co teplota v troubě? Měla by být opravdu vysoká, 220 °C až 230 °C. Nezapomeňte troubu předehřát!

Čas závisí pak na tom, na jak velké kousky jste brambory nakrájeli. Vždy je ale krájejte na stejně velké kusy, aby byly hotové ve stejnou dobu.

Pokud si osvojíte výše zmíněné kroky, dočkáte se správně udělaných pečených brambor s křupavým povrchem, jež budou uvnitř sametově jemné.

Zdroj: Cuketka, Mashed, Europe PMC

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články