Ořechovník: Udělejte si pověstný slovenský závin

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Orechovnik
Zdroj: Shutterstock

Klasický jablečný závin známe všichni. Už jste ale někdy zkoušeli ten ořechový? Říká se mu ořechovník a je velmi oblíbený především u našich slovenských sousedů. Jakmile ho jednou ochutnáte, pochopíte proč.

Jelikož právě začíná sezóna ořechů, tak jde o ideální čas, kdy si tento snadný dezert připravit. Ořechovník se hodí jako snídaně, večeře, ale také jako zákusek k odpolední kávě.

Kynutý závin

Na přípravě ořechovníku si musíte dát trochu záležet. Nestačí vám pouze naplnit něčím listové těsto, v tomto případě se těsto dělá kynuté. O to lepší chuť ale potom dezert má a vy si na něm pochutnáte s vědomím, že jste ho od základu stvořili vlastníma rukama.

Na jeho přípravu budete potřebovat 250 mililitrů mléka, 42 gramů droždí, 70 gramů krupicového cukru, 500 gramů mouky, 2 žloutky a 1 celé vejce, 200 gramů sádla a citronovou kůru.

Na náplň si připravte 250 mililitrů mléka, 300 gramů moučkového cukru, 300 gramů mletých ořechů a vanilkový extrakt. Dále budete potřebovat suché opražené ořechy na posypání závinu a moučkový cukr.

Přípravu zvládne každý

Nejprve si dejte vzejít kvásek. Droždí rozmíchejte v teplém mléce s trochou cukru a pod utěrkou nechte odpočinout. Mouku přesejte do mísy, přidejte k ní zbylý cukr, žloutky, sádlo a citronovou kůru.

Poté vlijte vzešlý kvásek a vypracujte těsto. Mísu přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu směs kynout. Mezitím si připravte náplň.

V kastrůlku nechte zahřát mléko, přidejte cukr, ořechy, vanilku a vše pořádně promíchejte. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejné díly a ty rozválejte na obdélníky. Každý z nich potřete náplní a srolujte do závinu. Pak je dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.

Nakonec rolády potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte je asi 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Závěrem je posypte praženými ořechy a moučkovým cukrem a můžete podávat.

Zdroj: Prima Fresh, Varecha, Apetit online, Peakd, Dramatic Pancake

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články