Naučte se poznat zralý meloun, avokádo či mango. V obchodě už se pak nespletete

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Meloun
Zdroj: Shutterstock

Nakupování ovoce a zeleniny je někdy složitější, než si člověk myslí. Kolikrát se vám už stalo, že jste si domů přinesli meloun, pak jste ale druhý den zjistili, že je na jeho konzumaci už pozdě? Nebo naopak jak často musíte čekat na to, než avokádo dozraje, aby bylo použitelné?

U každého ovoce či zeleniny se dá snadno říci, zda jsou připraveny ke konzumaci. Existuje několik triků, podle kterých poznáte v obchodě dokonalý kousek a nikdy tak nevyberete špatně. My vám je nyní prozradíme.

Meloun

U melounu je hned několik triků, podle kterých poznáte, že je tak akorát zralý. Tím prvním je žlutá skvrna na spodní straně melounu. Pokud ji nemá, byl pravděpodobně sklizen z pole ještě dříve, než stihl dozrát. Čím žlutější skvrna, tím lepší meloun.

Druhým pravidlem, jak poznat dobrý meloun, je jeho váha. Hledejte meloun, který je menší, ale těžší. To znamená, že obsahuje velké množství vody, a je tedy kvalitnější než melouny větší, ale naopak lehké, vysvětluje web Oh My! Creative.

Avokádo

Ani u avokáda není těžké poznat, zda se jedná o kousek, který si chcete vzít domů. Odloupněte opatrně jeho stopku a zkontrolujte, zda je pod ní avokádo zelené. Pokud ano, jde o takové, které je perfektně zralé a nejspíš bude bez hnědých skvrn.

Naopak pokud by pod stopkou bylo avokádo žluté, není ještě ke konzumaci připravené. V takovém případě ho budete muset nechat den nebo dva dozrát, radí The Kitchn. A pokud je pod stopkou hnědé, rovnou ho nechte v obchodě, tohle avokádo už dobré nebude.

Mango

U manga nejlépe poznáte zralost podle barvy. Nejprve je zelené, pokud jeho slupka začne oranžovět, znamená to, že dozrává. Ve chvíli, kdy je většina plochy ovoce červená, můžete si být jisti, že je připravené ke konzumaci.

Je ale dobré ještě vyzkoušet pohmatem, zda není mango příliš tvrdé nebo příliš měkké. Mělo by jít mírně zmáčknout, zároveň však musíte cítit, že není uvnitř vodnaté. V takovém případě jde o avokádo přezrálé, které raději nechte v obchodě.

Zdroj: Oh My! Creative, Common Sense Home, The Kitchn, Keesha’s Kitchen

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články