Na hrachových plackách si pochutnávali středověcí rytíři. Dnes si je připravíte doma na grilu

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
hrachove placky
Zdroj: Shutterstock

Ve středověku byl hrách velmi oblíbenou potravinou. Nejen proto, že byl poměrně snadno dostupný, ale i proto, že jde o výživné jídlo, které se dá zpracovat na mnoho způsobů. Některé recepty se sice od středověku výrazně změnily, jejich základ ale zůstává stejný.

Z hrachu se dala udělat kaše, pomazánka i chléb, popisuje server Horní tvrz Kestřany. Středověcí rytíři si ale velmi rádi pochutnávali i na obyčejných hrachových placičkách. Ty jim dodaly sílu a energii. Dnes si je můžete v obměněné verzi připravit i doma.

Hrách je surovinou, která se dá doporučit především sportovcům s výrazným výdejem energie, ale i lidem ve vývoji. Podporuje totiž zdravý růst kostí a kloubů a obsahuje také mnoho vitamínů podporujících imunitu.

Nejspíš i z toho důvodu byl hrách oblíbeným jídlem pro středověké rytíře. Ti si vychutnávali placičky dělané z mouky, vajec a hrachu, které se pekly často i v popelu na venkovním ohni. Dnes je nejideálnější možností připravit si je jen tak nasucho na grilu.

Co dům dal

Základem placiček byl vždy hrách, trocha mouky a vejce. Jinak se do nich ale přidávalo to, „co dům dal“. Někdy to byly houby, někdy kousky starého pečiva. Dnes se dělají hrachové placičky v podobě upravené, jejich základ je ale stejný.

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 350 gramů zeleného hrachu, 2 vejce, cuketu, 100 gramů žampionů, pšeničnou mouku, česnek, kmín, tymián, sůl a olej. Ten není nutný, placky můžete péct na grilu i nasucho, jak už jsme zmínili.

Zdravá a chutná večeře

Hrách si den předem zalijte vodou a ideálně přes noc ho nechte namočit. Druhý den ho uvařte doměkka. Třetinu ho odeberte, zbytek rozmixujte, přidejte mouku, vejce, kmín, tymián a česnek. Cuketu a žampiony si nakrájejte na menší kousky a osmahněte na pánvi.

Pak směs přidejte do hrachové kaše, vsypte do ní zpátky i nerozmixovaný hrách a vše pořádně promíchejte. Z těsta by se měly dát tvořit placky, pokud tomu tak není, přidejte mouku. Následně se můžete dát do pečení.

Někdo dělá placky na pánvi, na grilu jsou ale chutnější a více připomínají původní středověký recept. Těsto je mazlavé, gril si tak ideálně vyložte pečicím papírem. Pokud se placičky lepí, přidejte více mouky. Hrachové placky jsou ideální a zdravou večeří, za kterou vám vaše tělo poděkuje.

Zdroj: Horní tvrz Kestřany, Top recepty, iGurmet, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články