Mango lassi: Připravte si doma osvěžující nápoj jako z indické restaurace

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Mangove lassi
Zdroj: Shutterstock

Pokud milujete indickou kuchyni, nejspíš jste si už někdy zašli do restaurace a možná jste si objednali také jeden z jejich speciálních nápojů. Pokud vám zachutnalo mangové lassi a chcete si ho vyzkoušet vyrobit i doma, není to žádný problém. Pokud s ním zkušenosti nemáte, rozhodně byste ho ochutnat měli.

Lassi je ovocný jogurtový nápoj, jehož historie podle webu Coctail Ways sahá až do roku 1000 před naším letopočtem. Jde tak možná o vůbec první smoothie, které bylo kdy vynalezeno.

Jogurt byl podle serveru znám už 5000 let před naším letopočtem, až daleko později ale člověka napadlo spojit ho se šťavnatým ovocem. Dnes si můžete dát lassi mnoha příchutí, nejčastěji se ale dělá právě mangové.

Domácí mangové lassi

Pokud vám nápoj chutná, nebo si ho chcete doma připravit a vyzkoušet, o čem je vlastně řeč, potěší vás, že je jeho příprava velmi snadná. Navíc vám nezabere déle než 10 minut.

Na přípravu nápoje budete potřebovat jedno velmi zralé mango, pokud máte doma nějaké přezrálé, je to ideální způsob, jak ho spotřebovat.

Dále si připravte malý kelímek bílého jogurtu, půl šálku mléka, 4 lžičky medu, trochu skořice a led. Mango pokrájejte na kostičky a dejte společně s ostatními ingrediencemi kromě ledu do mixéru. Pak ze směsi vytvořte krémové smoothie, které se podává s ledem.

Lassi z podmáslí

Existuje ještě další způsob, jak udělat lassi. Při tom místo jogurtu a mléka použijete podmáslí. Vznikne vám tak jemnější nápoj, který je ale také kyselejší. Záleží tak na vašich preferencích a chutích.

V jižních částech Indie bývá kromě sladkého lassi také oblíbená slaná varianta. Ta svou chutí připomíná arabský ayran. U nás se ale obvykle lassi prodává v restauracích sladké.

Zdroj: Natalie’s Health, Simply Recipes, Coctail Ways

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články