Kremrole naslano: Dobrota z balíčku listového těsta. Chutná s pomazánkou nebo klobásou

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
kremrole
Zdroj: Profimedia

Kremrole patří mezi nejoblíbenější sladké pečivo, které často nechybí ani na silvestrovském stole. Pokud však máte po vánočním cukroví sladkého tak trochu „po krk“, máme pro vás skvělý tip – kremrole naslano. Na některé recepty nebudete potřebovat ani kremrolové trubičky.


Jak uvádí server Jímeto.cz, kremrole pochází z Rakouska-Uherska. Odtud s rozšířily do Evropy, ale také do Severní Ameriky. Velké oblibě se toto pečivo těší také u nás.

Když se řekne kremrole, většina lidí si představí trubičku z listového těsta plněnou našlehaným vaječným bílkem s cukrem. Kremrole se ale mohou připravovat také ve slané verzi, což je po náporu vánočního cukroví velmi příjemná změna.

Slané kremrole se výborně hodí na oslavy a party, samozřejmě včetně těch silvestrovských. Zde vám přinášíme několik tipů, jak takovou slanou pochoutku vyrobit.

Stačí listové těsto a vajíčko

Postup je u většiny receptů stejný. Nejprve si musíte připravit samotné kremrole. V obchodě si koupíte 1 balíček listového těsta. To rozválíte a nakrájíte na 1,5 cm široké proužky. Na vál raději použijte trochu hladké mouky, ať se vám těsto příliš nelepí.

Každý jednotlivý pruh pak namotáte na trubičku, která je určena k výrobě sladkých kremrolí. Pomůžete si ale s čímkoliv kovovým, co se může dát do trouby. V takovém připadě uzpůsobte velikost proužků. Těsto se musí lehce překrývat, jako tomu je u sladké verze.

Namotané trubičky vyskládáte na plech. Můžete je podle chuti posypat mákem, sezamem či sladkou paprikou. Vše nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem, vložíte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečete dozlatova, tedy cca 10–15 minut. Hotové kremrole necháte vystydnout a poté sundáte z trubiček.

Plnit můžete vším, co máte rádi

Co se týče náplně, zde se fantazii opravdu meze nekladou. Pomocí cukrářského pytlíku můžete do kremrolí vložit svou oblíbenou pomazánku nebo můžete například vyzkoušet česnekovou pomazánku podle Nely Slovákové.

Vyzkoušet ale můžete také náplň z nivy. Na tu budete potřebovat 200 g nastrouhané nivy, 1 ks měkkého tvarohu a 1 menší bílý jogurt. Všechny suroviny smícháte a ochutíte solí, případně pažitkou.

Zkusit můžete také klasiku v podobě náplně se šunkou a křenem. Na tu budete potřebovat 1 balení sýru typu žervé, 1 lžičku majolky, nadrobno nasekaný šunkový salám v množství podle chuti a trochu strouhaného křenu. Všechny ingredience pak jen smícháte dohromady, osolíte a opepříte.

Místo trubičky můžete použít klobásu

Pokud doma nemáte trubičky na výrobu kremrolí, nezoufejte. I pro vás máme řešení. Tím jsou kremrole plněné vinnou klobásou či párkem.

Postup je prakticky stejný jako ve výše uvedených receptech. Rozválené a nakrájené těsto budete namotávat, ale nikoliv na trubičky, ba přímo na klobásy či párky, které jste si předtím nakrájeli na 10 cm dlouhé kousky. Opět pečte na 180 °C, a to 10–15 minut.

Pokud chcete toto jídlo ještě trochu vylepšit, můžete těsto před namotáním potřít kečupem. Zvláště malé strávníky touto pochoutkou dozajista potěšíte.

Zdroj: Prima nápady, Toprecepty, Recepty, Jímeto, OnlyU

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články