Karásky: Sladké pečivo s mákem, které skvěle chutná s teplým kakaem

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Karasky
Zdroj: Shutterstock

Už jste někdy jedli takzvané karásky? Je velmi pravděpodobné, že ano, možná jste jenom tehdy nevěděli, že se tak tradičnímu českému pečivu říká. Karásky jsou pečivo podobající se chutí loupákům, tvarem ale spíše pleteným houstičkám.

Vynikající jsou s máslem a medem. Dají se jíst ale i samotné nebo je můžete přikusovat k teplému kakau. Především děti je tak milují. Karásky jsou sladký druh pečiva obalený v máku. A my vám teď řekneme, jak na jejich přípravu.

Žádná velká věda

Jako u většiny pečiva, i v tomto případě budete potřebovat, aby vám vykynulo těsto. Na tom ale vlastně není nic složitého. A pokud zvládnete tento základ, dát potom karásky do trouby už dokáže každý.

Na jejich přípravu budete potřebovat 250 mililitrů mléka, 21 gramů čerstvého droždí, 40 gramů krupicového cukru, 400 gramů hladké mouky, 50 gramů sádla, 30 gramů másla, 1 vejce, půl lžičky soli, 2 lžíce vody a mák na posypání.

Jak na karásky

Nejprve si ohřejte mléko. Do něj potom rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Ve zbytku mléka pak rozehřejte máslo a sádlo. Mouku prosejte do mísy, přidejte mléko s tukem, žloutek, a nakonec i vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto.

To nechte v míse pod utěrkou na teplém místě alespoň hodinu, ideálně však dvě kynout. Těsto následně rozdělte na kousky o velikosti tenisového míčku. Tuto část potom rozdělte na 3 díly, udělejte válečky a zapleťte z nich cop. Housky potom nechte na plechu ještě 20 minut kynout.

Troubu si předehřejte na 180 °C . Bílek rozšlehejte s vodou, potřete jím karásky a posypte je mákem. Potom je pečte zhruba 20 minut. Vynikající jsou ještě teplé, podávat se ale dají i zastudena.

Zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary, Culina Botanica

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články