Karamelizovaná cibulka je základem nejen francouzských jídel. Její přípravu nesmíte uspěchat

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Karamelizovana cibule
Zdroj: Shutterstock

Karamelizovaná cibule má mnoho využití. Připravíte z ní například různé dipy, je základem pro vynikající cibulovou polévku, používá se také na steaky nebo do omáček. Její příprava má ale jedno důležité pravidlo. Nesmíte ji uspěchat.

Pokud chcete mít karamelizovanou cibulku dokonalou, je třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel. Především je třeba mít na paměti, že dobré věci nevznikají obvykle během dvou minut.

Intenzivní sladká chuť

Do pánve nejprve dejte jenom malé množství olivového oleje. Pánev rozpalte zhruba na polovinu výkonu. Cibuli nakrájejte nahrubo.

Potom ji dejte do pánve a nechte pozvolna opékat. Stále ji však musíte kontrolovat, aby se nepřipalovala. Pokud budete dodržovat správný proces, může to trvat klidně i 15 nebo 20 minut, než bude cibulka zcela zkaramelizovaná.

Takto připravená cibule je přirozeně sladká. Karamel pochází z jednoduchého vaření cukru. Ve chvíli, kdy zeleninu připravujete tímto pomalým způsobem, přírodní cukry v ní zkaramelizují, takže výsledek bude intenzivně a úžasně chutný.

Využití nejen ve francouzské kuchyni

Jak bylo zmíněno výše, karamelizovaná cibulka je skvělým základem na cibulovou polévku. To ale není jediný francouzský pokrm, při jehož přípravě ji využijete.

Oblíbený je například také Tarte Tatin, což je sladký koláč, k jehož přípravě se používají obvykle jablka či hrušky. Cibulkou tento recept vhodně doplníte. Dále je cibulka oblíbená také při přípravě francouzských masových kuliček.

Hojně se s ní setkáte ale také v tortillách a hamburgerech, na pizze nebo v cibulových omáčkách k masu. Nejedná se tak pouze o přísadu francouzské kuchyně. Naopak je tento pokrm využitelný při přípravě jídel téměř po celém světě.

Zdroj: Simply Recipes, Chefjar, Baking The Book, La Cuisine de Géraldine, OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články