Jak odstranit šupiny z kapra a nafiletovat ho: Potřebovat budete škrabku a velmi ostrý nůž

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kapr supiny
Zdroj: Shutterstock

Pokud i vy dáváte na Vánoce přednost klasickému kapřímu řízku, máte v podstatě jen dvě možnosti. Tou první je koupit si už připravené řízky v obchodě. Mnoho lidí ale upřednostňuje koupit si kapra celého. Víte, jak ho pak správně očistit a naporcovat?

Někdo na to jednoduše nemá žaludek, a tak si koupí jen tu část kapra, kterou bude skutečně konzumovat. Některé rodiny ale mají nejprve kapra doma ve vaně, pak ho tatínek jakožto hlava rodiny usmrtí a teprve poté je na řadě jeho čištění a zpracování.

Jako první je třeba zbavit se šupin. To by se podle serveru Třeboňský kapr mělo dělat těsně po zabití kapra, půjde to potom snadněji.

Oškrabání nebo odřezání

Zbavit kapra šupin jde dvěma způsoby. Ten první zanechá více nepořádku, druhý je o něco pracnější.

První možností je z kapra šupiny seškrábat. To se dá udělat i rukou, lepší je to ale nějakou škrabkou. V tomto případě pak některé šupiny můžete omýt a připravit je pod talíř, aby přinesly vaší rodině peníze.

Druhou možností je podřezání šupin a jejich odstranění i s částí kůže. Tento způsob je ale náročnější a poradíte si s ním jen v případě, že už máte nějaký ten cvik. Od ocasu směrem k hlavě se postupně odřezává celý plát šupin velmi tenkým nožem.

Server iReceptář pak uvádí další způsoby, jak kapra šupin zbavit, ty ale nejsou příliš časté. Jednou z možností je místo škrabky použít struhadlo, což dělávaly údajně dříve naše babičky.

Práci s odstraněním šupin by měla usnadnit i horká voda. Pokud jí kapra polijete, kluzký sliz se srazí a vám se bude s rybou mnohem lépe pracovat. Kapra je pak vhodné držet suchou bavlněnou utěrkou, aby vám neklouzal.

Filetování kapra

Po očištění šupin můžete kapra filetovat. První řez proveďte těsně za žábrami. Je třeba mít opravdu velmi ostrý nůž, upozorňuje server The Spruce Eats. Kapra krájejte směrem k páteři a žebrům, poté ho otočte a udělejte stejné řezy z druhé strany.

Pokud jste předtím kapra nevykuchali, je třeba dát si dobrý pozor, abyste neprořízli některý z vnitřních orgánů.

Jakmile máte hotovo, je kapr v podstatě připravený pro hospodyňku, která už by si měla poradit s odstraněním kůže a konečnou přípravou kapřího masa.

Zdroj: Třeboňský kapr, The Spruce Eats, iReceptář

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články