Čum na drát: Krémový makovec, který dostal jméno díky své rychlosti a jednoduchosti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
cum na drat
Zdroj: Shutterstock

Když se nás jako malých babička ptala, jakou buchtu bychom si se sestrou daly nejraději, křičely jsme na ni vždy: „Čum na drát, čum na drát.“ Ne že bychom chtěly babičce něco ukázat, jenom jsme milovaly dezert, který se přesně takhle jmenuje. A zůstalo nám to dodnes, buchta čum na drát je u nás oblíbená i po letech.

Název moučníku vznikl podle toho, že je příprava buchty tak jednoduchá. Minimálně babička nám vždy vysvětlovala, že nejde o žádné složité patlání krémů, ale všechno proběhne tak rychle a snadno, že lidé doslova čumí na drát.

Když jsem se později recept učila, musela jsem uznat, že je to pravda. Čum na drát je vlastně krémový makovec. Při jeho přípravě ale není třeba dělat se se složitými krémy. Připravte si buchtu doma i vy a přesvědčte se sami.

Čumte na drát

K přípravě pokrmu budete potřebovat 5 vajec, 125 gramů cukru, 125 gramů másla, 200 gramů polohrubé mouky, 100 gramů mletého máku, 500 mililitrů mléka a sůl.

Nejprve si pomocí ručního elektrického šlehače ze žloutků a moučkového cukru připravte hustou pěnu. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout, potom ho pomalu za stálého šlehání přimíchejte do krému. Po nějakých pěti minutách šlehání vám vznikne požadovaná směs.

Tu vmíchejte do mouky společně s mletým mákem, přidejte mléko a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Vznikne vám hladké, ale velmi řídké těsto, které vlijte do vysoké formy na pečicí papír. Vše pak pečte na 170 stupňů zhruba hodinu.

Upravte si podle svého

Vznikne krémový makovec, který si zamiluje celá rodina. Recept se přitom dá různě upravovat. My doma buchtu vždy přelijeme rozpuštěnou čokoládou, což zlepší nejen chuť, ale také vzhled.

Na internetu se ale dá dočíst i o verzi vanilkové, do které v podstatě jen vmícháte vanilkový extrakt. Tu je potom vhodné přelít třeba rozpuštěnou bílou čokoládou, abyste k její chuti přiřadili také adekvátní vzhled.

Sám o sobě je makovec poměrně málo sladký. Kdo má  raději sladší dezerty, do těsta by si před pečením měl přidat trochu cukru.

Nám chutná tak, jak je, bez nějakých výraznějších úprav. Žádná omezení ale čum na drát nemá.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články