Bramborové smajlíky lze připravit na pánvi i v troubě. Příchuť si zvolíte podle svých preferencí

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Bramborovy smajlici
Zdroj: Shutterstock

Jídlo by mělo nejen dobře chutnat, ale také vypadat. Bramboroví smajlíci jsou oblíbeným pokrmem v zahraničí, kde se tyto chipsy těší oblibě především u dětí. Při pohledu na roztomilá kolečka s úsměvem by člověk skoro řekl, že je mu až líto je sníst. Chutnají ale skvěle a jde o svačinku poměrně návykovou.

U nás je pořídíte pravděpodobně jen v nějakém tom krámku se zahraničním zbožím. To ale neznamená, že musíte zoufat. Připravit si je můžete velmi snadno i doma. A radost tím uděláte nejen dětem.

Na bramborových smajlících si zaručeně pochutná celá rodina. Ty připravené doma mají navíc jednu výhodu: budou rozhodně zdravější než ty předsmažené, které koupíte v zahraničních obchodech.

Snadná příprava

Na přípravu bramborových smajlíků nebudete potřebovat příliš ingrediencí. Stačí, když si připravíte brambory, strouhanku, kukuřičnou mouku a sůl podle chuti. Pak už vám stačí jen olej na smažení.

Brambory nejprve uvařte doměkka a nastrouhejte. Dva hrnky strouhaných brambor smíchejte s půl hrnkem strouhanky, třemi lžícemi kukuřičné mouky a trochou soli. Pak z nich vytvarujte na plech kolečka, do kterých vykrojte oči a pusu. Oči můžete vykrojit brčkem nebo malým kulatým vykrajovátkem, ústa uděláte jednoduše lžící.

Smajlíci se potom smaží v oleji dozlatova. Pokud je ovšem chcete mít zdravé, můžete je jenom jemně olejem zakápnout a dát je místo toho do trouby. Nebudou sice tolik křupat, budete jich ale moci sníst o něco víc a bez zbytečných výčitek svědomí.

Dochucení podle vašich představ

Klasicky se v zahraničí prodávají smajlíky solené, doma si je ale můžete udělat podle svých představ třeba i s paprikou nebo česnekové. Stačí jenom do těsta přidat oblíbené koření nebo smajlíky před smažením či pečením v koření obalit.

A pokud si je chcete vychutnat opravdu naplno, doporučujeme je konzumovat například s kečupem nebo domácí omáčkou. Vynikající je třeba ta česneková. Jednoduše smíchejte bílý jogurt s trochou soli, pepře a česneku a užijte si bramborové smajlíky v ostřejší verzi.

Zdroj: Flavour of Food, Yummy Tummy

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články