Když se řekne tequila, většina lidí si hned představí drink, ke kterému se tradičně podává sůl a citron. Zkrátka alkoholické pití, se kterým se snadno dostanete do nálady a úspěch byste získali především v Mexiku, kde jde o národní nápoj.
Napadlo by vás ale z tequily také vařit? Už jen při té představě se vám možná zamotala hlava. Třeba se vám doma povaluje jedna zapomenutá lahvinka a by byla škoda, pokud byste na ni nechali sedat prach. Pojďme si říci, jak se dá tequila využít v kuchyni!
Ty nejlepší recepty s tequilou
Každá hospodyňka má určitě svoji sbírku receptů, které má vyzkoušené a nedá na ně dopustit. Ale ruku na srdce – kolik z nich obsahuje tequilu? Pokud marně pátráte v paměti nebo snad horečně listujete kuchařkou, možná nakonec zjistíte, že vlastně ani jeden. A to je škoda!
A ještě jeden tip pro vás: pokud se rozhodnete při vaření použít tequilu, mějte také po ruce limetky nebo citron. Spojení citrusu a výrazného alkoholického pití vytváří parádní kombinaci chutí i vůní, které neodoláte. A vaše jídlo pak bude hodné MasterChefa!
Čokoládový dezert s nádechem tequily
Kdo by nemiloval čokoládu! Hříšně sladká dobrota je lékem na pocuchané nervy i odměnou po náročném dni. Co takhle zkusit upéct neodolatelně slaďoučký dezert, ve kterém hlavní roli hraje čokoláda a tequila jí dělá křoví?
Na přípravu potřebujete:
• 6 vaječných žloutků
• 250 ml smetany
• 250 ml mléka
• 3 polévkové lžíce moučkového cukru
• 150 g tmavé čokolády
• ½ čajové lžičky mleté skořice
• 1 polévkovou lžíci tequily
• špetku soli
Postup přípravy:
Předehřejte si troubu na 170 °C. Do větší misky dejte žloutky, cukr, špetku soli a s pomocí mixéru šlehejte tři minuty, dokud žloutky nezmění barvu. Rozpusťte si čokoládu, ať už v mikrovlnce, nebo ve vodní lázni. Smetanu a mléko nalijte do hrnce, přiveďte k varu, poté odstavte a přimíchejte rozpuštěnou čokoládu. Vše pak postupně zašlehejte do vajíček s cukrem, přidejte skořici a tequilu.
Směs následně rozdělte na šest částí a těstem naplňte formičky. Přikryjte potravinářskou fólií a naskládejte na plech s vyššími okraji. Uvařte vodu, kterou nalijte na plech či na pekáč s formičkami s těstem tak, aby sahala do poloviny misek. Poté vložte do trouby a pečte hodinu.
Po upečení vyjměte z trouby, sejměte potravinářskou fólii a nechte vychladnout. Jakmile formičky vychladnou, vložte je do lednice, kde je nechte tři hodiny odpočinout.
Přihodíme ještě jeden recept – tentokrát pro milovníky slaného a především pro ty, kteří potřebují pořádný kus masa. Věříme, že si i na tomto receptu pochutnáte.
Hovězí pečeně s tequilou
Na přípravu budete potřebovat:
• 1,5 kg hovězího masa
• 100 ml pomerančového džusu
• 125 ml tequily
• 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
• 2 stroužky česneku
• olej
• trošku másla
Postup přípravy:
V misce smíchejte pomerančový džus, tequillu, limetkovou šťávu a dva nastrouhané stroužky česneku. Odstavte stranou. Vezměte maso a na povrchu udělejte nožem několik zářezů. Dochuťte s pomocí soli, pepře a poté bohatě potřete marinádou. Zabalte do potravinářské fólie a nechte ideálně přes noc v lednici.
Následující den maso vyjměte z lednice, rozbalte a namažte změklým máslem. Vložte do pekáče a poté do trouby, kterou si předehřejte na 190 °C. Pravidelně podlévejte šťávou z masa.
Zdroj: simplybeefandlamb.co.uk, theguardian.com
Autor: Nikol Kolomazníková