Naučte se vybírat kvalitní kávu. Klasický turek je pro zdraví to nejhorší

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Kava
Zdroj: Shutterstock

Pijete pravidelně kávu? Kolikrát za den si dáte klasického turka? Po přečtení tohoto článku možná své návyky zvážíte. Vybrat si kvalitní kávu totiž není nijak náročné, lógrový nápoj je ale to nejhorší, co můžete pro tělo udělat.

Někdo si bez kávy nedokáže představit ráno. Kofein člověka povzbudí, dodá mu energii. Mnohým ale káva jednoduše chutná, nebo ji berou jako rituál, který k odpolednímu odpočinku po oběde jednoduše patří. Jak ale vybrat kávu správnou a kvalitní?

Turka raději ne

Mezi nejčastější druhy kávy, které v České republice lidé pijí, patří klasická mletá káva zalitá vodou, takzvaný turek, po kterém v hrnečku na spodu zůstane lógr. Tento typ nápoje je ale podle odborníka na přípravu teplých nápojů Jaroslava Petrouše ten nejhorší.

„Opravdu je to nejjedovatější kafe, které můžete sami sobě nebo návštěvě připravit. Obsahuje spoustu karcinogenních látek,“ uvádí v rozhovoru pro Český rozhlas Pardubice. Pokud ho lidé pijí, rozhodně by si ho neměli dopřávat denně. Mnoho osob ho přitom vypije za den i několik hrnků.

Kávovary kávu znehodnocují

Káva z kávovaru je sice kvalitnější, ani to ale není vhodný způsob, jak si ji doma připravit. Podle webu Home Grounds totiž kávovary nápoj znehodnocují.

Zásobníky spotřebičů obvykle bývají uzpůsobeny na 200 až 300 gramů zrn. Jenomže jakmile obal otevřete, káva začne okamžitě stárnout. Dostanou se do ní pachy z okolí, naopak vlastní aromatické látky ztratí. Pijete tedy potom vyčpělý a nekvalitní nápoj.

Výběrová káva z Afriky je správnou volbou

Nejlepší způsob, jak si připravit kvalitní kávu, je koupit si ji ve specializované prodejně. Dáte za ni sice více peněz, ale její chuť i vůně jsou vynikající a skutečně si ji užijete. Nejlepší je výběrová káva pocházející z Afriky, píše Coffeeness.

Existují dva typy kávy: arabica a robusta. Arabica má kávová zrna spíše podlouhlá a plošší, naopak Robusta má zrna v pravidelnějším, téměř až kruhovém tvaru. Je také více hořká a obsahuje až dvakrát více kofeinu než arabica. Kterou z nich zvolíte, je na vašich preferencích, ani v jednom případě neuděláte chybu.

Zdroj: Český rozhlas Pardubice, Home Grounds, Coffeeness

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články