Je libo praskokrky? Název je sice zvláštní, ale skrývá oblíbenou přílohu i pečivo

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
praskokrky
Zdroj: Profimedia

O mnoha receptech na tradiční pokrmy, na které se časem zapomnělo, jsme již psali. A dnes vám představíme další z nich. Jedná se o praskokrky. Pod tímto zajímavým názvem se ukrývají hned dva pokrmy: nudle a piškoty.

Tento jihomoravský pokrm patří právě mezi ty, na kterých se podepsal čas. Lidé na něj postupně zapomínají, ačkoliv ještě před dvaceti lety patřil mezi oblíbené.

Odklon od tradice je logický

Proměna kuchyně trápí i místní obyvatele, kteří si posteskli, že se z kuchyně pomalu vytrácí všechna tradice.

„Ta proměna jídelníčku mě docela trápí. V naší rodině uměl vařit tradiční jídla skoro každý. Postupem času se ale dělala čím dál míň,“ řekla například Marcela Jankůjová.

A přitom blízkost jižní Moravy k sousednímu Rakousku vnášela do všech tradičních receptů originalitu a rozmanitost.

Důvodem ústupu od tradice je zejména to, že nyní už se nespoléhá tolik sezónní potraviny, které pak po zbytek roku nejsou. Dnes je všeho dostatek, lidé nejsou odkázáni na to, co si vypěstují, a tedy nemusí vařit jen z toho, co právě mají.

Zapomenuté nudle

A tak i lužické praskokrky, které pocházejí z obce Lužice na Hodonínsku, dnes patří mezi zapomenuté recepty.

Jedná se například o nudle nebo také „krajance“, které se dávaly do polévek, ale jedly se i samostatně se salátem jako hlavní jídlo.

Dle některých však nebylo jídlo zrovna oblíbené, protože bylo bezmasé a nudle špatně lezly do krku.

Recept na tyto nudle najdete v tomto video návodu. Pod stejným názvem se však skrývá i recept na piškoty a právě ten vám dnes přinášíme.

Recept na praskokrky

Na tento tradiční recept budete potřebovat 400 g cukru krupice, 200 g mletých ořechů (ideálně kombinace vlašské a lískové), 80 g hladké mouky, 1 dcl bílků, 1 lžíci octa a 1 lžičku medu.

Bílky s cukrem nahřejte v kastrolu, poté přidejte ořechy a zahřejte na 75 °C. Důležité je, aby směs neprošla varem.

Poté sundejte z plotny a vmíchejte zbylé suroviny. Následně necháte směs trochu vychladnout, aby se lépe tvořily malé piškoty.

Ty stříkejte na pečicí papír skrz látkový sáček se špičkou. Vzhledem k tomu, že těsto velmi rychle tuhne, musíte piškoty udělat co nejrychleji a ještě zatepla.

Piškoty poté jíte buď samotné, nebo je můžete slepit krémem, marmeládou, čokoládou… Prostě vším, co máte doma a máte to rádi.

Zdroj: E15, Invia, Rodicka, YouTube

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články