Domácí rohlíky: Čerstvé a křupavé pečivo, kvůli kterému se nemusí vstávat do obchodu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
rohlik
Zdroj: Shutterstock

Není nad to dojít si do obchodu pro čerstvě dopečené rohlíky, které si ještě teplé vychutnáváme se svou oblíbenou pomazánkou nebo šunkou. Dietologové sice doporučují se světlému pečivu vyhýbat, jednou za čas si ale člověk musí udělat radost. Ne vždy se vám ale do obchodu kvůli rohlíkům chce. Pak máte možnost jen jedinou – udělat si rohlíky domácí.

Možná to máte do obchodu daleko, možná se vám jenom nechce v tomto pošmourném období do zimy. Pro čerstvý rohlík by byl ale někdy člověk schopný udělat opravdu hodně, a tak se přece jen zvednete z gauče a vyrazíte na nákup. Protože mnohem víc si vychutnáte pečivo právě dopečené než to, které vám už tři dny leží doma.

Existuje ale i jiná možnost než stát hodinu ve frontě před pokladnou a nakonec donést rohlíky domů stejně už studené. Připravte si čerstvé a krásně křupavé pečivo doma a dopřejte si hned po dopečení s rodinou pochutnání na těch nejlepších rohlících, které jste kdy jedli.

Lepší jste nejedli

Na pečení rohlíků není v podstatě nic náročného. Zabere to sice trochu času, protože musíte čekat na vykynutí těsta, na druhou stranu si ale pak skvěle pochutnáte a samotný postup není nijak náročný.

Potřebovat budete 500 gramů mouky, 20 gramů čerstvého droždí, 300 mililitrů mléka, 60 gramů oleje, který se dá vyměnit za máslo, nebo dokonce i sádlo, půl lžičky cukru, špetku soli a mák nebo sůl na posypání.

Do misky s teplým mlékem nejprve rozdrobte droždí a přidejte cukr. Vše pořádně zamíchejte, poprašte moukou a nechte pod utěrkou vzejít během 15 minut kvásek. Do mísy si mezitím přesejte přes sítko mouku a přidejte sůl.

K osolené mouce přimíchejte olej nebo máslo, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj kvásek. Následně vypracujte tuhé těsto. Z toho udělejte 3 větší koule a každou rozdělte na 4 díly. Z těch si vytvořte placaté trojúhelníčky a ty od široké strany srolujte a mírně zahněte.

Takto připravené rohlíky dejte na plech s pečicím papírem. Předehřejte si troubu na 220 °C a nechte ještě zhruba 10 minut rohlíky kynout. Následně je pečte zhruba 20 minut. Pak je potřete vajíčkem, posypte hrubou solí nebo mákem a pečte ještě 10 minut.

Po vytažení z trouby počkejte, až rohlíky trochu vychladnou. Ideální jsou ještě teplé. Dopřát si k nim můžete cokoliv, co máte rádi, skvělé jsou ale takto křupavé především k různým pomazánkám a sýrům. Na silvestrovské jedohubky budou také jako stvořené.

Zdroj: Vitalia, iReceptář, Český rozhlas, Vaření

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články