Vlasta Burian miloval dobré jídlo, on ani jeho žena ale nevařili. Jejich kuchařka jim dělala fettucine po česku

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
vlasta burian
Zdroj: Profimedia

Právem se mu přezdívalo král komiků. Vlasta Burian uměl obecenstvo vždy rozesmát, a oblíbený byl proto nejen ve své době. Věnoval se mnoha věcem. Působil jako divadelní ředitel, herec, zpěvák, sportovec, spisovatel a podnikatel. K tomu všemu byl ale také labužník, který miloval řadu dobrých jídel.

Jídelníček Vlasty Buriana byl velmi rozmanitý. Pokud byste chtěli vědět jedno jeho oblíbené jídlo, odpovědi byste se nedočkali. Komik si vychutnával řadu pokrmů. Podle Českého rozhlasu patřily k jeho nejoblíbenějším jídlům těstoviny.

„Vlasta Burian sám nevařil, ani ve filmech nikdy nevařil, jedinou roli, kde byla kuchařská scéna, měl ve filmu Byl jednou jeden král, kde s Janem Werichem házeli do té kádě všechno možné,“ říká gastronom Pavel Holík.

Zásadně studená večeře

Ani paní Burianová podle odborníka nevařila. Od začátku manželství měl pár doma kuchařku, která se o vše starala. A jedním z pokrmů, který běžně připravovala, byly takzvané fettucine po česku. Šlo o tradiční italské těstoviny, ovšem doplněné kuřecím prsem a jablky.

Večeře miloval Vlasta Burian studené. Nikdy se nestalo, že by si po příchodu z práce domů dal znovu teplé jídlo. I tak ale byly některé pokrmy složitě připravované. Burian totiž měl rád například telecí rosol, králičí nebo bažantí paštiku, galantinu z tetřeva nebo plněné raky.

Rád měl také takzvanou opilou pomazánku, což byl vlastně tvaroh smíchaný s pivem, nivou a feferonkami. Na snídani si pak nejraději dopřával kefírové lívanečky s kokosem, píše server AZ recepty.

Fettucine po česku

Pokud si chcete alespoň na jeden den vyzkoušet, jak jedl slavný král komiků, připravte si fettucine po česku, které tolik miloval.

Budete na ně potřebovat 4 kuřecí prsa, 4 žloutky, 3 lžíce oleje, mandlové lupínky, jablko, 4 lžíce kečupu, máslo, sladkou papriku, sůl a široké nudle.

Mandlové lupínky si opražte na pánvi do růžova, naklepaná a osolená kuřecí prsa opečte z obou stran. Do šťávy po opékání masa vmíchejte kečup a povařte. Jablka nakrájejte na kolečka a poprašte paprikou, pak je na rozehřátém másle osmahněte.

Doprostřed každého kolečka vložte žloutek a nechte vajíčko s ovocem spojit. Na talíř pak servírujte těstoviny, na ně položte kuřecí prsa zalitá šťávou a nahoru přidejte jablka. Pak už si jen vychutnávejte pokrm, který legendární Vlasta Burian miloval.

Zdroj: Český rozhlas, AZ recepty, Top recepty, Lidovky

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články