Vepřová panenka podle Zdeňka Pohlreicha: Slavnostní pokrm, u nějž je potřeba správný postup a dostatek koření

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
zdenek pohlreich
Zdroj: Nextfoto

Vepřová panenka patří k nejoblíbenějším kouskům masa. Často je připravována jako slavnostní pokrm. I její cena je ale poměrně vysoká. Když už si ji tak člověk koupí, nerad by ji pokazil. Při přípravě panenky je tak důležité dodržovat řadu pravidel.

Šťavnaté a měkké maso by se mělo doslova rozplývat na jazyku. Zvenku musí být panenka krásně vypečená, uvnitř ale zůstat plná šťávy. A právě toho docílíte, pokud budete při přípravě postupovat podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Ten tvrdí, že důležité je používání toho správného koření.

Při přípravě vepřové panenky je potřeba nebát se toho, že si ušpiníte nějaké to nádobí navíc. Maso je nejprve potřeba zatáhnout na pánvi, aby zůstalo šťavnaté.

Okořeněný kousek zprudka opečte na velmi rozpálené pánvi. Myslete přitom na to, že chcete, aby se maso opravdu jen zatáhlo. Ne aby se usmažilo, varuje iReceptář.

Maso následně budete přendávat na pekáč. Ještě předtím je vhodné ho svázat provázkem. Tím docílíte toho, že se bude péct rovnoměrně.

Po dopečení je také důležité maso nechat několik minut odpočívat a krájet ho až poté. Jak dlouho panenku péct a jak ji dochutit? Poradí Zdeněk Pohlreich.

Vepřová panenka podle slavného šéfkuchaře

Na vepřovou panenku podle Zdeňka Pohlreicha budete potřebovat 2 kusy vepřové panenky zhruba po 400 gramech, 3 stroužky česneku, 1 lžíci olivového oleje, 80 gramů medu, 1 lžíci čerstvé pomerančové šťávy, 1 lžíci pomerančové kůry, 2 lžičky nasekané šalvěje, 2 lžičky nasekaného rozmarýnu, 1 lžíci nasekaného tymiánu, sůl a pepř.

Panenku nejprve osušte papírovou utěrkou a zlehka ji osolte a opepřete. V míse si připravte marinádu. Smíchejte společně prolisovaný česnek, med, šťávu z pomeranče, olivový olej a všechno zbývající koření. Pak do směsi vložte maso. Takto připravenou panenku marinujte ideálně přes noc.

Panenku druhý den zprudka opečte ze všech stran na pánvi. Pak ji vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 16 minut. Po dopečení deset minut počkejte a nakonec panenku krájejte na plátky a servírujte.

Nejčastější chyby při pečení panenky

Ačkoli zní celý proces velmi jednoduše, mnozí lidé dělají při pečení tohoto chutného kousku masa zásadní chyby. Jednou z nich je třeba i nedostatek koření.

Pokud se bojíte, že panenku překořeníte a použijete málo česneku nebo soli, nikdy nebude mít takovou chuť, kterou by mít měla.

Další chybou bývá podle serveru The Kitchn vložení panenky do pánve ihned po vytažení z lednice.

Je potřeba maso nejprve nechat zhruba 30 minut na lince při pokojové teplotě, jinak se bude při pečení vysoušet. Pozor si dejte také s používáním oleje. Vždy se potírá olejem maso, nikoli pekáč.

Poslední chybou je nedostatečné propečení panenky. Zaprvé nikdy nebude tak chutná, zadruhé pak riskujete z nedopečení různé nemoci.

Pokud se vám tak zdá, že se maso pálí, nemusíte se bát. Když budete dodržovat výše zmíněný postup, maso bude vždy tak akorát.

Zdroj: iReceptář, Kuchařka pro dceru, The Kitchn, Mashed

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články