Steak podle Courteney Cox: Monica z Přátel využívá opodstatněnou kombinaci cukru a kávy

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
courteney cox
Zdroj: Tinseltown / Shutterstock

Courteney Cox zazářila jako Monica v seriálu Přátelé, jehož popularita od 90. let rozhodně neklesla. Jen o Vánocích na nás merchandise Přátel útočil z hračkářství, knihkupectví i obchodů s módou. Postavu trošku trhlé šéfkuchařky, která musí mít všude pořádek, si oblíbili lidé po celém světě. Ne všichni ale ví, že její představitelka se v kuchyni umí také otáčet.

Courteney Cox totiž navázala na trend celebrit, které natáčí na instagram recepty na svá oblíbená jídla.

A zatímco u nás je v tomto oboru nejvíce vidět moderátorka Laďka Něrgešová nebo zpěvačka Monika Absolonová, jejíž recept na vánočku už se stal legendou, v zahraničí je to parketa herce Stanleyho Tucciho nebo sester Hadidových. Ty zase patří mezi nejlépe placené modelky.

Tajemství tkví v marinádě

Svou troškou do mlýna přispěla i Courteney. V říjnu zveřejnila videopostup na „nejlepší steak všech dob“, jež se brzy stal hitem. Sdílely jej snad všechny stránky věnující se jídlu a gastronomii a pěly na něj ódy. Proč?

Je to díky ingrediencím, které herečka používá na marinádu. Jen tak by vás totiž nenapadlo je zkombinovat – zvlášť v případě, že věříte, že výbornému steaku stačí jen sůl a pepř. To je samozřejmě pravda, ale proč jej nezkusit povýšit na další úroveň?

Steak podle Courteney Cox

Na steaky podle herečky budete potřebovat steaky z vysokého roštěnce, olivový olej (nejlépe ten lanýžový), hrubou sůl, čerstvě mletý pepř, třtinový cukr a čerstvě mletou kávu.

Steaky by měly mít pokojovou teplotu, vyndejte je tedy z lednice předem a nechte v kuchyni chvíli stát. Maso si pak dejte na čistý plech nebo velké prkýnko, kde je budete ochucovat.

Potřete je olivovým olejem a posypte černým pepřem a hrubou solí. A pak přijde ta největší zábava. Přidejte mletou kávu a třtinový cukr tak, aby byly steaky rovnoměrně pokryty.

Nebojte se toho dát více. Ideálně se podívejte přímo na video, ať víte, jaké množství ingrediencí použít. Touto marinádou pokryjte steaky z obou stran.

Kombinace cukru, kávy a masa má své opodstatnění. Káva dodává pokrmu hořkost a pozvedává chuť steaku. Hnědý cukr kávu vhodně doplňuje, navíc zkaramelizuje, což vede ktomu, že maso bude na povrchu křupavé.

Steaky grilujte z každé strany 2 až 3 minuty. Výborné budou samotné, ale můžete zkusit i nějakou osvědčenou omáčku. Courteney je servíruje s chřestem a rozmačkaným květákem, který zjemní smetanou a máslem.

Zdroj: Instagram, EatThis

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články