Vojenská dieta: Přísný plán, který slibuje úbytek 4 kilogramů za týden

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
vojenska dieta
Zdroj: Shutterstock

Některé diety jsou hodně přísné, jiné o něco méně. Ta vojenská ale patří k těm, které nebudete chtít dodržovat dlouhodobě. A ve skutečnosti to podle odborníků ani není vhodné. Jde totiž o poměrně radikální způsob hubnutí, díky kterému shodíte 4 kilogramy za týden. Má to ale spoustu rizik.

Podle serveru Healthline vychází vojenská dieta údajně ze speciálního programu, který byl sestaven pro americké vojáky. Ti díky němu měli nejen hubnout, ale také nabrat svaly a celkově se dostat před vojenskou akcí velmi rychle do formy.

A právě na základě toho funguje dieta i dnes. Má člověku pomoci s rychlým hubnutím, je ale třeba dávat si pozor na následný jojo efekt a především na to, aby člověk nezašel za hranice svých sil. Vojenská dieta totiž znamená velmi striktní pravidla.

4 kila za týden

Vojenská dieta je dietní plán na 3 týdny, po kterých by člověk měl shodit až 12 kilogramů. Podle dietoložky Julie Rothenberg je vhodné plán dodržovat skutečně jen po danou dobu a pak se pomalu vracet k normálnímu jídelníčku. Jinak totiž tělo nemusí náhlé změny vydržet a dieta velmi rychle skončí katastrofálně, jak píše server Everyday Health.

Vojenská dieta vyžaduje především vytrvalost. Když jde do tuhého, člověk se nesmí vzdát, musí překonat i ty nejtěžší překážky.

V prvních třech dnech přitom nepřesahuje denní příjem kalorií číslo 1000. V dalších čtyřech pak může člověk přijímat maximálně 1200 kalorií.

„Denní příjem by neměl dlouhodobě klesnout pod 1200 kilokalorií. Toto množství je nutné k tomu, aby tělo dostávalo všechny potřebné živiny a dokázalo správně fungovat,“ vysvětluje Susan Bowerman, expertka na výživu.

Co jíst a pít během vojenské diety?

Základem vojenské diety je voda. Člověk by se měl úplně vzdát jakýchkoli sladkých nápojů, kávy a alkoholu. Před každým jídlem si musí dopřát skleničku vody, aby se cítil rychleji sytý. Co se týče jídla, je důležité přijímat dostatek bílkovin.

Vojenská dieta by měla obsahovat hodně ovoce a zeleniny, na svůj nákupní seznam si tak napište například banány, grepy a jablka, dále pak celozrnný chléb, vejce, tuňáka, tvaroh nebo zelené fazolky a brokolici. Dodržovat dietu rozhodně není snadné, pokud se vám to ale podaří, výsledky se dostaví.

To potvrzuje i jedna naše čtenářka. „První týden diety jsem nějak zvládala, ten druhý byl náročný. Cítila jsem se unavená, měla jsem hlad. Ale překonávala jsem se a nakonec jsem to dotáhla do konce. A opravdu se výsledky dostavily,“ říká pro OnlyU pětatřicetiletá Jana ze Sedlčan, která má s vojenskou dietou zkušenosti.

Zdroj: The Military Diet Plan, Healthline, Everyday Health, OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články