Plesnivá zmrzlina: Příchuť, která vznikla za jediným účelem. Prozradíme, co se do ní dává

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Plesniva zmrzlina
Zdroj: Profimedia

Na světě existuje celá řada ojedinělých příchutí zmrzliny. Dá se ochutnat šmoulová, špenátová, ale také třeba hermelínová nebo s příchutí svíček. Už jste ale někdy slyšeli o zmrzlině plesnivé?

Zmrzlina by měla dětem i dospělým vytvářet úsměvy na tvářích. Je ideální pochoutkou pro letní dny, kdy nás dokonale zchladí a zažene naši chuť na sladké. Jenže ne vždy nás její chuť a vzhled příjemně překvapí.

Třiatřicetiletá Leva Grigelionyte a třicetiletý Harry Schone z Glasgow se delší dobu potýkali s problémy v bytě. Majitel však na jejich stížnosti reagoval po svém, a pár se tak rozhodl proti jeho jednání protestovat. A to právě za pomoci plesnivé zmrzliny.

V domě se nedalo žít

Problémy začaly v roce 2019. Pár tehdy žil už nějaký čas v bytě, ve kterém jim majitel neustále sliboval základní opravy, které by měl sám financovat. Jenže i přes jeho řeči se stále nic nedělo.

Harry i Leva tvrdí, že měli po bytě rozmístěné kýble, do kterých jim kapala voda z popraskaných trubek, a i přes snahu zbavit se skvrn na stěnách se v bytě doslova dala ochutnat plíseň.

A právě tak přišli s nápadem, že by prodej plesnivé zmrzliny mohl vzbudit pozornost a pomoci jim sehnat dostatek lidí, kteří by se postavili na jejich stranu. Tehdy to byl jen plán, pak ale přišel krok, po kterém bylo skutečně zapotřebí jednat.

Byt opustit nechtěli

Harry a Leva uvažovali o tom, že by se přestěhovali. Nicméně kvůli lokalitě, odkud mají blízko do práce a kde mají mnoho přátel, vždy došli k tomu, že se raději pokusí s majitelem dál jednat.

Ten je ale překvapil, když jim jednoho dne oznámil, že se byt chystá prodat. A to i navzdory tomu, že tím poruší několik stran nájemní smlouvy. Tehdy došla nájemcům trpělivost.

Udali majitele bytu k soudu a začal se táhnout dlouhý proces, který doposud stál obě strany hodně sil i peněz. Pár mezitím stále žije v domě, kde je plíseň vidět doslova v každém rohu.

Plesnivá zmrzlina

Aby pár poukázal na ironii celé situace, rozhodl se na protest začít vyrábět a prodávat plesnivou zmrzlinu. Existuje jí hned několik typů a fantazie výrobců byla skutečně veliká.

Harry při výrobě zmrzlin použil nejen kousky Oreo sušenek nebo aktivní uhlí, ale také plesnivé sýry a další suroviny, které byste ve zmrzlině rozhodně nečekali. Vznikly tak například příchutě „plesnivá stěna“, „prosakující strop“ nebo „černá podlaha“.

Společně s firmou Living Rent, která nájemníky podporuje v jejich boji s majitelem bytu, pak pár uspořádal akci, kde skutečně zmrzlinu prodával a tím pádem upozornil na problémy, se kterými se jiní odmítají prát.

V současné době se totiž podle průzkumů často nájemník raději přestěhuje, než aby řešil s majitelem svého pronajímaného bytu nějaké problémy. Harry a Leva ale rozhodně takoví nejsou.

Zdroj: metro.co.uk
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články