Vyzkoušejte spánek v ponožkách. Budete se divit, jaké blahodárné účinky to má

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Ponožky
Zdroj: Shutterstock

Spánek je nedílnou součástí našeho života. Někteří spánku nevěnují tolik pozornosti, kolik by měli, jiní zase naopak sledují svoji spánkovou aktivitu díky chytrým hodinkám nebo speciální matraci, která zaznamená i váš nejmenší pohyb ve spánku.

Někteří spaní v ponožkách milují, jiní nenávidí. Zatímco se většina lidí nemůže domluvit, která varianta je vlastně zdravější, jeden lékař nedávno prozradil, co vám může pomoci s lepším spánkem. Odpověď vás rozhodně překvapí.

Nohy v teple

Vědci spánek v ponožkách podporují.  Studie Jihokorejské univerzity lidské ekologie z roku 2018 publikovaná ve známém časopisu zjistila, že oteplování nohou pomocí ponožek během spánku v chladném prostředí mělo pozitivní vliv na kvalitu spánku.

Ponožky prodloužily dobu spánku a zmenšily počet probuzení během noci, neměly ovšem žádný významný vliv na tělesnou teplotu. Jednoduše, pokud je ve vašem pokoji zima, ponožky budou dobrou volbu pro lepší spánek.

Pokud jste ovšem odpůrci spaní v ponožkách, ale i tak byste chtěli výhody, které spaní v ponožkách přináší, nezoufejte. Užitečné může být i namáčení nohou v teplé vodě před spaním.

Odborníci na spánek tvrdí, že nejlepší teplota spánku je mezi patnácti a osmnácti stupni Celsia. Naše vnitřní hodiny jsou částečně řízeny teplotou vnějšího prostředí. Vysoká teplota v místnosti způsobí to, že se budete potit a ráno se nebudete cítit odpočatí.

Výhody spánku v ponožkách

Stále nejste přesvědčeni o spaní v ponožkách? Pojďme se podívat na pár výhod. Vědci zjistili, že u párů, které nosily ponožky při intimních chvilkách, je pravděpodobnost dosažení orgasmu až o třicet procent vyšší!

Zlepšování krevního oběhu je další skvělou věcí, kterou nám spánek v ponožkách přináší. Dobrá cirkulace zajišťuje zdravý průtok krve a kyslíku, což umožňuje efektivní práci svalům, plicím a srdci.

Díky ponožkám můžete také zabránit Raynaudovu syndromu. To je zdravotní stav, při kterém vaše tělo, obvykle prsty na rukou a nohou, reagují na chladné počasí a zbělají, protože je omezen průtok krve.

Ale nebojte, spánek v ponožkách má i nějakou tu nevýhodu. Pokud zvolíte příliš těsné ponožky, vaše nohy nebudou schopny správně dýchat a zvyšuje se šance na infekci nebo zápach.

Volte proto ponožky vyrobené z prodyšných materiálů, ať můžete plně využívat všechny výhody spánku v ponožkách.

Autor: Štěpán Pacík


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články