S tebou mě baví svět: Z krásné Kateřiny je dnes tělo bez duše. Její pohled nahání strach

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
sulcova s tebou me bavi svet
sulcova s tebou me bavi svet

Herečka Jana Šulcová se v devadesátých letech úplně vytratila z filmové branže a prošla si svým soukromým peklem. Souboj s alkoholem a depresemi si vybral svou daň a jedna z nejkrásnějších hereček minulého století se proměnila k nepoznání.

Známá česká herečka a dabérka se narodila v Praze do rodiny neherců.

Od dětství však k této profesi tíhla, s bratrem hrála loutkové divadlo a docházela do Dismanova rozhlasového souboru. Nebylo se tedy čemu divit, když se vydala studovat na DAMU.

Úspěšné sedmdesátky

Krásná a šarmantní herečka ještě během studií nastoupila do Městských divadel pražských a získávala první televizní role.

V průběhu sedmdesátých let nabrala její kariéra vysoké obrátky, v televizi ji diváci mohli vidět v řadě známých seriálů, jako byly Byl jednou jeden dům, Nejmladší z rodu hamrů nebo My všichni školou povinní.

Vůbec nejvíce se ale zapsala jako maminka Kateřina z komedie století S tebou mě baví svět. Marie Poledňáková ji tehdy roli psala na tělo a neudělala chybu. Legendární scéna, kdy Kateřina spadne do odpadní roury, se natáčela tři dny.

Zdroj: Daniel Cernovsky / CNC / Profimedia

I v soukromí se jí dařilo, provdala se za spolužáka z DAMU Oldřicha Víznera a společně vychovávali dvě dcery. Čas dělila mezi práci v televizi, divadle, dabingu a svou milovanou rodinu.

Volným pádem až na dno

Po dvaceti letech vzorného manželství ale přišla krutá rána v podobě rozvodu, protože se Oldřich Vízner zamiloval do Evelyny Steimarové.

Těžkou životní situaci zkomplikoval ještě úbytek pracovních nabídek v důsledku proměn televizního a filmového trhu.

Jana Šulcová upadla do depresí, které řešila alkoholem, a na dlouhých deset let se vytratila ze světa šoubyznysu.

Prodělala i akutní operaci slinivky a sáhla si úplné dno svých sil.

S pomocí rodiny a kamarádů se ale dokázala ode dna odrazit. V roce 2006 se po dlouhé době objevila v seriálu Horákovi a pár let později ve velmi úspěšném seriálu Vyprávěj. Začala také účinkovat v divadle.

Na dnes třiasedmdesátileté herečce se zub času i velké životní trable podepsaly. Se svými problémy se však nikdy netajila, dokázala o nich mluvit i s médii. I přes časté zdravotní obtíže se čas od času objevuje na filmovém plátně.

Autor: Karolína Stoczková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články