Urodilo se vám letos velké množství rajčat a nevíte, co s nimi? Co takhle udělat si z nich zásobu kečupu? Ten se potom může hodit při vaření, ale také jako dip na grilovačku nebo k obyčejnému párku s chlebem. Už jste slyšeli o kečupu pečeném?
Pečený kečup připomíná rajčatovou omáčku, ve sklenicích vám ale zavařený vydrží i několik měsíců. Využít ho můžete při dochucování omáček, ale také během grilování. Je plný vitamínů a jeho příprava je velmi snadná.
Spotřebujte zásoby rajčat
Pečený kečup je skvělým způsobem, jak spotřebovat rajčata, kterých se letos na zahradě urodilo opravdu mnoho. Hodit se vám na něj budou především ta velká masitá, využít ale můžete prakticky všechny druhy i velikosti.
Na zhruba kilogram rajčat si dále připravte 1 středně velkou cibuli, 1 červenou papriku, čtvrt šálku jablečného octa, 2 lžíce hořčičných semínek, lžičku celého hřebíčku, lžičku nového koření, lžičku celého pepře, tyčinku skořice, špetku soli a čtvrt šálku třtinového cukru.
Zdravější kečup
Kečup kupovaný sice máte pohodlnější, utratíte za něj ale zbytečné peníze a je plný konzervantů a věcí, které v tom domácím rozhodně nebudou. Jeho tvorba sice zabere nějaký čas, výsledkem je ale několik sklenic toho nejlepšího kečupu, jaký jste kdy jedli.
Všechna rajčata omyjte a nakrájejte na poloviny. Vložte je do pekáče společně s kousky papriky a pokrájenou cibulí. Pekáč dejte do trouby a zeleninu hodinu pečte. Mezitím v hrnci povařte ocet s veškerým kořením.
Rajčata a zbytek zeleniny po vyndání z trouby rozmixujte v mixéru, směs pak ještě propasírujte přes sítko, abyste z ní vymačkaly opravdu veškeré užitečné části. Ocet přeceďte od koření pomocí plátýnka.
Rajčata a ocet smíchejte, přiveďte k varu a přidejte do směsi cukr. Je třeba kečup stále míchat, aby se nepřipálil. Po zhruba 30 minutách ho můžete nalít do čistých zavařovacích sklenic. Ty potom zavařte v zavařovacím hrnci nebo v troubě.
Zdroj: Simply Delicious Food, Telegraph, Strawberries for Supper, Feasting at Home
Autor: Šárka Cvrkalová