Žemlovka naslano: Zkuste netradiční houbovou variantu, s masem i pro vegetariány

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Houbova zemlovka
Zdroj: Shutterstock

Když se řekne žemlovka, většina lidí si představí sladkou verzi s jablky, rozinkami a tvarohem. Víte ale, že existuje také způsob, jak připravit tento pokrm naslano? Vyzkoušejte si někdy doma připravit žemlovku houbovou.

Základem žemlovky je starší toustový chléb, housky nebo rohlíky namočené v mléce. A jinak tomu není ani v případě, kdy ji připravujete naslano. Místo jablek a tvarohu ale přidáte raději kousek uzeného, cibuli a houby.

Masová i vegetariánská verze

Na přípravu houbové žemlovky budete potřebovat 4 housky, 5 stroužků česneku, 5 vajíček, 3 lžíce másla, hrnek mléka, 4 hrsti hub, slaninu, jednu cibuli a tuk a strouhanku na vysypání pekáče.

V případě, že preferujete jídla bezmasá, dá se samozřejmě slanina vynechat a žemlovku můžete udělat čistě jen s houbami. V některých případech pak ještě lidé přidávají sýr, ani ten ale není nutný.

Snadná příprava

Pokud jste někdy dělali klasickou žemlovku, tak vás na přípravě té houbové pravděpodobně nic nepřekvapí. Housky si nakrájejte na plátky a namočte je v mléce. Mezitím si nakrájejte na malé kousky cibuli, česnek, houby, popřípadě slaninu.

Rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Cibulku zpěňte na tuku, přidejte k ní houby a česnek, hotovou směs pak nechte vychladnout.

Potom do hub s cibulí přidejte žloutky a v mléce namočené žemle. Z bílků si připravte sníh, který nakonec do směsi vmíchejte. Takto připravenou hmotu dejte do pekáče vysypaného strouhankou. Žemlovka se peče v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 30 minut.

Zdroj: Vaření, Recepty, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články