Ještě stále vám doma přebývají cukety a nevíte, co s nimi? Máme pro vás další recept, ve kterém je můžete využít. Z téhle přemnožené zeleniny se dá totiž vytvořit například i lahodné brownies, které je navíc zcela bez mléka a dalších mléčných produktů. Je tak vhodné i pro alergiky. Cuketu rovněž nemusíte škrábat a těsto v podstatě jen nalijete na plech.
Cuketové brownies je vhodné i pro vegany. Málokdo by navíc poznal, že v něm je zelenina. Lahodný dezert s čokoládovou chutí je způsobem, jak dostat nějaké ty vitamíny i do dětí. Vyzkoušejte si ho doma upéct i vy.
Bez škrábání cukety
Na přípravu cuketového brownies budete potřebovat 250 gramů mouky, 40 gramů kakaa, jedlou sodu, sůl, olivový olej, 200 gramů cukru, vanilkový extrakt, 2 cukety a horkou vodu. Jen z těchto surovin vykouzlíte dokonalý dezert, na kterém si pochutná celá rodina.
Podle serveru Persnickety Plates není třeba před strouháním cuketu zbavovat slupky. Mnoho lidí si myslí, že bude v jídle překážet, pravdou ale je, že při pečení změkne. Navíc se pod ní ukrývá nejvíce vitamínů a byla by škoda o ně přijít.
Cuketové brownies
Ve střední míse společně promíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Vše dejte stranou. Následně ve větší míse smíchejte olej, cukr a vanilkový extrakt. Přidejte suché ingredience a vše dobře promíchejte.
Nastrouhejte si cuketu najemno, přidejte k ní dvě lžíce vody a promíchejte, pak ji smíchejte se vzniklým těstem. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu vody. Nakonec ho rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 180 °C a brownies pečte zhruba 25 minut. Mezitím si můžete připravit přeliv z másla, kakaa a rozpuštěné čokolády. Tím následně dezert polijte a nechte polevu zatuhnout.
Zdroj: Persnickety Plates, Crazy for Crust, I food Real
Autor: Šárka Cvrkalová