Za starých časů se vařilo jednoduše a především z toho, čeho bylo hodně. Klasická staročeská jídla tak obsahují brambory, zelí a uzené, obvykle ale také luštěniny a nějakou tu kořenovou zeleninu. Jak se v podobných pokrmech vyznáte vy?
Dnes už se staročeská jídla nevaří ve velkém. Přesto se ale stále najde mnoho rodin, ve kterých mají některé recepty svou tradici. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak dobře následující pokrmy znáte.
1) Pískorky jsou, dalo by se říci, sladké bramboráky. Jde o placky z bramborového těsta, které se po usmažení obalují v moučkovém cukru a konzumují se obvykle k večeři. Která z následujících surovin se při jejich výrobě nepoužívá?
- A) Sůl
- B) Droždí
- C) Vajíčko
2) Kucmoch je zapékané jídlo z brambor, které kombinuje chuť cibule, majoránky a česneku. Je typické pro Orlické hory, a objevilo se dokonce v jednom starším literárním díle, které by měl každý z vás znát. Jedná se o:
- A) Ostře sledované vlaky
- B) Bylo nás pět
- C) Báječná léta pod psa
3) Pučálka je jídlo z naklíčeného hrachu s cibulí a koprem. Dnes už sice dávno recept upadl v zapomnění, dříve byl ale oblíbený pro svou jednoduchost a také pro to, že byly suroviny na něj levné a snadno k sehnání. Pod jakým názvem byste jinak pučálku mohli znát?
- A) Pálenec
- B) Pučalice
- C) Pálivice
4) Základem štrachandy jsou čerstvé houby. Ty se kombinují s bramborami, uzeným a smetanou. Jakým způsobem se ale jídlo jako takové celkově připravuje?
- A) Vše se restuje na pánvi
- B) Jde o polévku, takže se pokrm vaří
- C) Jídlo se zapéká v troubě
5) Na závěr tu máme staročeský moučník s názvem oukotě. Ten sice vypadá trochu jako štrůdl, chutná ale jako perník. Kterou z těchto surovin byste v receptu na něj pravděpodobně nenašli?
- A) Mléko
- B) Med
- C) Skořici
Výsledky: 1B, 2B, 1A, 4C, 5C
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová