Víte, co je štrachanda, kucmoch, nebo z čeho se dělají pískorky? Ukažte, jak se vyznáte ve staročeských pokrmech

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
strachanda
Zdroj: Shutterstock

Za starých časů se vařilo jednoduše a především z toho, čeho bylo hodně. Klasická staročeská jídla tak obsahují brambory, zelí a uzené, obvykle ale také luštěniny a nějakou tu kořenovou zeleninu. Jak se v podobných pokrmech vyznáte vy?

Dnes už se staročeská jídla nevaří ve velkém. Přesto se ale stále najde mnoho rodin, ve kterých mají některé recepty svou tradici. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak dobře následující pokrmy znáte.

1) Pískorky jsou, dalo by se říci, sladké bramboráky. Jde o placky z bramborového těsta, které se po usmažení obalují v moučkovém cukru a konzumují se obvykle k večeři. Která z následujících surovin se při jejich výrobě nepoužívá?

  • A) Sůl
  • B) Droždí
  • C) Vajíčko

2) Kucmoch je zapékané jídlo z brambor, které kombinuje chuť cibule, majoránky a česneku. Je typické pro Orlické hory, a objevilo se dokonce v jednom starším literárním díle, které by měl každý z vás znát. Jedná se o:

  • A) Ostře sledované vlaky
  • B) Bylo nás pět
  • C) Báječná léta pod psa

3) Pučálka je jídlo z naklíčeného hrachu s cibulí a koprem. Dnes už sice dávno recept upadl v zapomnění, dříve byl ale oblíbený pro svou jednoduchost a také pro to, že byly suroviny na něj levné a snadno k sehnání. Pod jakým názvem byste jinak pučálku mohli znát?

  • A) Pálenec
  • B) Pučalice
  • C) Pálivice

4) Základem štrachandy jsou čerstvé houby. Ty se kombinují s bramborami, uzeným a smetanou. Jakým způsobem se ale jídlo jako takové celkově připravuje?

  • A) Vše se restuje na pánvi
  • B) Jde o polévku, takže se pokrm vaří
  • C) Jídlo se zapéká v troubě

5) Na závěr tu máme staročeský moučník s názvem oukotě. Ten sice vypadá trochu jako štrůdl, chutná ale jako perník. Kterou z těchto surovin byste v receptu na něj pravděpodobně nenašli?

  • A) Mléko
  • B) Med
  • C) Skořici

Výsledky: 1B, 2B, 1A, 4C, 5C

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články