Větrník na plech: Pochutnejte si na větším množství zákusku za menší cenu

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Vetrnik na plech
Zdroj: Profimedia

Moje rodina miluje zákusky. A všichni se shodneme na tom, že větrníky jsou ty nejlepší. Jenomže jsou často také velmi dobře naceněny a utrácet za ně každý týden si nemůžeme dovolit. Proto jsem se naučila dělat větrník doma. A to rovnou na plný plech.

Větrník na plech je vlastně koláč, který chutná stejně jako oblíbený zákusek, je složen ze stejných vrstev, jenom má jiný tvar. Je ho tím pádem ale také víc a jeho příprava je velmi snadná.

Suroviny

Na přípravu větrníkového těsta budete potřebovat 750 mililitrů vody, 230 gramů másla, špetku soli a 8 vajíček. Na náplň si připravte 750 mililitrů mléka, 2 karamelové pudinky, podle chuti cukr moučku a 250 gramů másla.

Na závěr na šlehačkovou náplň budete potřebovat 500 mililitrů smetany ke šlehání, 2 ztužovače, cukr a na karamelovou polevu 250 gramů cukru krupice a 250 mililitrů smetany ke šlehání.

Jak na karamelový větrník

Nejprve si v hrnci rozehřejte vodu s máslem a solí, přidejte mouku a míchejte vše zhruba 10 minut. Do vychladlé hmoty potom po jednom zašlehávejte vajíčka. Dva plechy si vyložte pečicím papírem a těsto do nich rozprostřete. Peče se na 200 °C zhruba 35 minut.

Mezitím uvařte oba karamelové pudinky v 750 mililitrech mléka a nechte je vychladnout. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, přidejte zchladlý pudink a podle chuti oslaďte. Šlehačku se ztužovačem vyšlehejte společně s cukrem.

Na první plát těsta rozprostřete karamelovou náplň. Na ni dejte šlehačku a vše zakryjte druhým plátem. Celý dezert pak polijte karamelovou polevou, kterou jste vytvořili z cukru a smetany ke šlehání. Ihned po nalití polevy dejte větrník ztuhnout do lednice a za hodinu můžete podávat.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články