Venku už si můžete nasbírat šípky. Udělejte si z nich čaj nebo lahodný sirup

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
sipky
Zdroj: Shutterstock

Září je ideální doba na sběr šípků. Pokud máte někde poblíž domu keře obalené těmito červenými plody, rozhodně se vám vyplatí udělat si jich zásobu. Využití totiž mají nespočet a například takový čaj z nich vás v zimě ochrání před nemocemi.

Šípky jsou velmi populární nejen u nás. Oblíbené jsou také ve Skandinávii nebo Británii.

A to i proto, že jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C v přírodě.

Obsahují dále také vitamíny skupiny B a K, fosfor, vápník, draslík, hořčík a mnoho dalších minerálů.

Nejčastěji se využívají plody šípků, dají se ale sbírat a sušit také listy. I z těch se dá následně dělat lahodný čaj, který podporuje lidskou imunitu.

Chrání před nemocemi a pomáhají s hubnutím

V boji proti nemocem jsou šípky využívány už po staletí, píše Healthline. Díky vysokému obsahu vitamínů podporují obranyschopnost těla, jelikož jsou plné antioxidantů. Působí také protizánětlivě.

Šípky jsou vhodné rovněž jako prevence proti onemocnění srdce, proti cukrovce a vysokému tlaku, pomáhají i při artritidě. Dále napomáhají správnému trávení, protože jsou bohaté na pektin.

Obsahují tilirosid, což je aktivní složka, která urychluje metabolismus tuků. Díky tomu prokazatelně šípky napomáhají při hubnutí.

Tilirosid dále působí protizánětlivě a má antioxidační a antibakteriální vlastnosti.

Šípkový sirup

Nejčastěji se z šípků dělá čaj. Ať už z čerstvých, nebo ze sušených, se lžičkou medu je velmi lahodný. Představuje prevenci proti nemocem a je pomocníkem, když už se nějakou z nich nakazíte.

Můžete si ale také udělat šípkový sirup. Budete na něj potřebovat 1 kilogram čerstvých šípků, 1,5 kilogramu cukru, šťávu z 1 pomeranče, šťávu z 1 citronu, 1,5 litrů vody a 5 lžic medu.

Šípky rozmixujte a zalijte je vodou. Nechte je 24 hodin louhovat v lednici.

Druhý den směs zahřejte a krátce povařte. Poté přeceďte vodu přes plátýnko, vmíchejte do ní cukr a med a nalijte ji do skleněné lahve s víčkem.

Sirup vám v lednici vydrží i několik týdnů. Stačí ho zalít vodou a podávat vychlazený, zachutná dětem i dospělým.

Je tedy skvělou volbou, jak si při přechodu z podzimu na zimu udržet zdravou a silnou imunitu.

Zdroj: Healthline, WebMD, Style Crazer

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články