Vánoční likéry: Připravte si letos alkoholové potěšení pro sebe i své blízké

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Vánoční likér
Zdroj: Shutterstock

Během vánočních svátků mnoho lidí doma připravuje nějaký ten vánoční likér. Nejtradičnějším je pravděpodobně vaječný koňak, existuje ale řada dalších alkoholových nápojů, které můžete vyzkoušet. Připravte si třeba ten perníčkový nebo pistáciový.

Vánoční likéry jsou vynikajícím pohoštěním pro blízké, kteří vás ve svátky přijedou navštívit. Pomohou vám v dobré náladě prožít silvestrovský večer, mohou se ale také stát vhodným vánočním dárkem. Vyberte si svůj oblíbený a připravte si ho podle následujících receptů.

Vaječný likér

Vaječný likér připravuje o vánocích tradičně například Kristýna Němčková, vítězka třetí řady soutěže MasterChef. Udělejte si ho podle jejího receptu. Potřebovat budete 4 žloutky, 25 gramů cukru, 250 mililitrů mléka, 250 mililitrů smetany, plechovku kondenzovaného mléka, vanilkový lusk a 300 mililitrů rumu.

V hrnci metličkou vyšlehejte do pěny žloutky, přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrna vanilkového lusku. Směs pomalu přiveďte k varu. Jakmile zhoustne, nechte ji vychladnout a vmíchejte do ní rum. Z jedné dávky by vám měl vzniknout asi litr likéru.

Perníčkový likér

Na přípravu perníčkového likéru budete potřebovat 500 mililitrů rumu, 3 kusy celé skořice, 10 hlaviček hřebíčku, kousek zázvoru, badyán, 3 kuličky nového koření, plechovku kondenzovaného mléka, 100 gramů hořké čokolády a 180 mililitrů smetany.

Z láhve rumu odlijte asi 100 mililitrů a nasypte do ní veškeré koření a nastrouhaný zázvor. Takto nechte nápoj na chladném a tmavším místě týden louhovat. Potom tekutinu přeceďte a smíchejte s kondenzovaným mlékem a čokoládou rozpuštěnou ve smetaně. Dochutit můžete likér ještě trochou vanilky.

Pistáciový likér

Na pistáciový likér si připravte 4 žloutky, 200 gramů cukru, sáček vanilkového cukru, plechovku kondenzovaného mléka, 200 mililitrů smetany, 60 gramů loupaných nesolených pistácií a 250 mililitrů rumu.

Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte kondenzované mléko a smetanu a ve vodní lázni řádně rozmíchejte. V mixéru promixujte pistácie s rumem a přimíchejte je do základu. Takto připravený likér vydrží podobně jako dva předchozí v ledničce i 3 měsíce.

Zdroj: Pro ženy, Made by Kristina, iDNES, Máma peče doma

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články