Vánoční koláč s brusinkami. Superpotravinou, která jídelníček během svátků trochu odlehčí

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Brusinky
Zdroj: Shutterstock

K Vánocům bohaté hostiny jednoduše patří. Člověk neustále ujídá cukroví, na Štědrý den a ještě dva dny potom se přejídáme bramborovým salátem a smaženým kaprem. Hledáte vánoční jídlo, které vám v tom všem trochu odlehčí? Vyzkoušejte brusinkový vánoční koláč.

Brusinky jsou superpotravina, která má na lidské tělo pozitivní vliv v mnoha ohledech. Obsahují velké množství vitamínů C, B a E, dále pak minerály, vlákninu a antioxidanty, uvádí BBC Good Food.

Pomáhají při zánětu močových cest, zvyšují imunitu, detoxikují tělo a jsou vhodnou prevencí před vznikem nemocí v ústech. Vytváří ochranu proti zubnímu plaku a pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, doplňuje studie z roku 2022 zveřejněná v časopisu Food & Function.

Brusinky každý den

Server Daily Mail dokonce doporučuje jíst minimálně 100 gramů brusinek denně, pokud si chcete zajistit zdravé srdce. Samozřejmě by to v takovém případě byla prevence i před mnoha dalšími nemocemi. A je jen na vás, zda je budete konzumovat čerstvé nebo sušené.

Vánoční brusinkový koláč je sice sladké jídlo, oproti ostatním pokrmům, které budete během svátků konzumovat, jde ale o odlehčenou pochoutku, kterou si můžete dopřát třeba k snídani či odpolední svačině. A za přísun vitamínů z brusinek vám tělo jedině poděkuje.

Vánoční koláč s brusinkami

Na přípravu koláče budete potřebovat 200 gramů másla, 200 gramů cukru, 400 gramů hladké mouky, 2 žloutky, citronovou kůru a 100 mililitrů mléka.

Na náplň si připravte 200 mililitrů brusinkového kompotu nebo marmelády, 200 gramů vlašských ořechů, 1 vejce, 2 bílky, 200 gramů cukru a půl lžičky skořice.

Máslo utřete se žloutky a s cukrem, přidejte mléko, citronovou kůru a mouku. Těsto propracujte a dejte do dortové formy. Nasekané ořechy smíchejte s vajíčky a bílky, přidejte cukr a skořici a rozprostřete směs na těsto. Na tuto vrstvu dejte vrstvu brusinek.

Koláč potom dejte do trouby péct na 170 °C. Asi po 45 minutách bude hotový. Pokrm krájejte až po vychladnutí. Můžete ho ještě přelít čokoládou, kterou necháte zatuhnout, a podávat se šlehačkou. Nebo si ho dejte jako odlehčenou snídani jen tak samotný.

Zdroj: Daily Mail, Pubs, BBC Good Food, Pro ženy

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články