Pokud někdy zavítáte na Valašsko, jedno z jídel, která zde rozhodně musíte ochutnat, jsou valašské podlesníky. Na první pohled se zdá, že jde o obyčejné jídlo, jakmile je ale ochutnáte, zamilujete si je a nebudete chtít do konce života jíst nic jiného.
Valašské podlesníky jsou placky z brambor, které se podávají na sladko se zakysanou smetanou. Můžete si je dát jako dezert, jsou ale velmi syté a na Valašsku se nejčastěji podávají k večeři.
Jednou z důležitých ingrediencí při přípravě podlesníků jsou zelné listy, ve kterých se pokrm peče. Díky tomu dostane nakyslou chuť, která se nakonec dokonale smísí se smetanou a cukrem, takže si pochutnáte jako nikdy předtím.
Pokud nemáte na Valašsko cestu, ale popis jídla vás zaujal a rádi byste ho ochutnali, není to vlastně žádný problém. Příprava podlesníků je snadná, takže si je můžete udělat i sami doma.
Brambory si připravte den předem
Na Valašsku se podle tradice podlesníky často dělaly druhý den poté, co bylo k obědu nějaké jídlo z brambor, uvádí Česká televize. Hospodyně totiž při zpracování brambor připravily jednu porci na loupačku navíc. Tu potom nechaly v chladu odpočívat.
Kromě brambor budete potřebovat větší zelné listy, sádlo, vejce, sůl, čtvrt litru kyšky, hladkou mouku a zakysanou smetanu s cukrem na dochucení.
Nejprve si zelné listy upravte tak, aby tvořily jakousi mističku. Použít můžete i párátka, s jejichž pomocí okraje listů spíchnete k sobě.
Sladkokyselá chuť
Uvařené brambory zbavte slupky a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nim vejce, osolte je, vlijte do nich kyšku a následně moukou zahustěte tak, aby vzniklo řidší těsto. Zelné listy vymažte sádlem a vlijte do nich bramborové těsto.
Vše následně pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 10 minut – tehdy by těsto mělo být upečeno dozlatova.
Bramborové placky podávejte včetně listů, dochuťte je zakysanou smetanou s cukrem a užijte si vynikající souhru chutí, která vás skutečně příjemně překvapí.
Zdroj: Česká televize, Jímeto.cz, Toprecepty
Autor: Šárka Cvrkalová