Komerční sděleníVařímeŽivotní styl

Vaječňák podle vítězek MasterChefa: Verze bez tuzemáku i silný likér s půl litrem rumu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
vajecny liker
Zdroj: Shutterstock

Vaječný likér k Vánocům jednoznačně patří. Nejen že se používá při výrobě některých druhů cukroví, například vosích hnízd, rádi si na něm ale určitě pochutnáte i během zimních večerů u televize. Pokud si chcete tento alkoholický nápoj skutečně vychutnat, nekupujte ten z obchodu. Vyrobte si doma vlastní.

Připravit si domácí vaječný likér vlastně není nijak složité. Podle své chuti si navíc můžete zvolit, jak silný váš vaječňák bude. Před Vánoci si ho doma připravuje i řada celebrit. Patří k nim mimo jiné i dvě vítězky pořadu MasterChef.

Každá je jiná a každá dává do svého receptu trochu jiné suroviny. Ve výsledku jsou ale vaječné likéry podle Kristýny Němčkové i Besky vynikající. Kterému z nich dáte přednost, je jen na vás. Podívejte se, podle jakých receptů kuchařky postupují.

Vaječný likér Kristýny Němčkové

Na recept podle vítězky 3. řady MasterChefa budete potřebovat 4 žloutky, 25 gramů cukru, 250 mililitrů mléka, 250 mililitrů smetany ke šlehání, plechovku kondenzovaného mléka, 1 vanilkový lusk a 300 mililitrů kvalitního rumu. Tuzemák Kristýna nedoporučuje.

V hrnci si metličkou vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Pak přidejte mléko, smetanu na šlehání, sladké kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Důležité podle Kristýny je dát do likéru skutečně semínka z vanilky, nikoli vanilkový cukr. Semínka z vanilkového lusku dodají likéru skvělé nenahraditelné aroma, uvádí.

Směs za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile likér zhoustne, odstavte ho a nechte vychladnout. Až po vyhladnutí vmíchejte do směsi rum a likér pak nalijte do připravené láhve.

Vaječňák podle Besky

Vítězka MasterChefa z roku 2021 dělá vaječný likér trochu odlišně. Potřebovat budete 3 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, kondenzované slazené mléko a půl litru rumu, uvádí TV Nova. Postup je v tomto případě užstejný jako u Němčkové.

Už ze surovin je jasné, že bude koňak od Besky o něco silnější než ten od Kristýnin. To nicméně nemění nic na tom, že oba jsou vynikající. Je jen na vás, který z receptů zvolíte.

Besky doporučuje vaječný likér podávat se skořicí a dopřát si k němu pár kousků domácího vánočního cukroví. Jedině tak si ho vychutnáte naplno a užijete si veškerý jeho potenciál, který vám během Vánoc může likér nabídnout.

Zdroj: Stream, Made by Kristýna, TV Nova

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články