Salát coleslaw je oblíbený především ve Spojených státech amerických, kde se podává ke grilovanému masu nebo třeba ke steaku s hranolky. U nás je velmi často nabízen k meníčkům ve fast foodových restauracích. Znáte ale jeho historii a víte, jak si ho vyrobit doma?
Historie tohoto pokrmu sahá tisíce let do minulosti a urazila tisíce kilometrů po celém světě. Pravděpodobně poprvé se salát objevil v Římě, a to už v 1. století. Tehdy ho představil slavný kuchař Marcus Gavius Apicius, píše Chad’s.
Co se týče názvu pokrmu, slovo kohl znamená v německém jazyce kedlubnu, kool potom zelí. Slaw je německé slovo pro salát. Vznikl tak původně název koolslaw, který se později poangličtil na výraz coleslaw, vysvětluje Delishably.
Jak na přípravu salátu
Připravit si tradiční coleslaw doma je velmi snadné. Budete potřebovat asi čtvrtku čínského zelí, 2 mrkve, třetinu šálku majonézy, půl šálku zakysané smetany, lžíci octa, lžíci cukru, špetku soli a špetku pepře.
Někdo do salátu přidává citronovou šťávu nebo nastrouhaný celer, je jen na vás, jakým způsobem ho máte rádi vy. Ve výsledku dva lidé nikdy nedělají salát úplně stejně, i poměry surovin se mohou různě lišit.
Ideální ke grilovačce
Zelí nakrájejte na tenké nudličky, mrkev nastrouhejte na širší kousky. V malé misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, ocet, cukr, sůl a pepř. Pak dresing smíchejte se zeleninou a dejte salát do lednice.
Po dvou hodinách je správně vychlazený a ideální ke konzumaci. Skvěle se hodí například ke grilovanému masu. Pokud se tak na podzim ještě chystáte pozvat hosty na grilovačku, salát rozhodně připravte jako skvělé ozvláštnění celé akce.
Zdroj: Chad’s, Mashed, Martha Stewart, Delishably
Autor: Šárka Cvrkalová