Pod pojmem třepáčky si možná lidé představí různé věci. Možná jste o nich slyšeli také jako o křehkovicích. Pokud vám ani jeden z názvů nic neříká, naučte se je díky snadným receptům, které ocení v kuchyni i ti méně šikovní.
Někde jsou třepáčky chápány jako makové sušenky, jinde zase jako zelné placičky s bramborami. Jejich variant je více a je jen na vás, kterou z nich doma vyzkoušíte. Nebo to budou rovnou všechny?
Škvarkové třepáčky
Tyto křehké a lahodné slané placičky se hodí skvěle jako pohoštění k večernímu filmu nebo jako něco na stůl pro návštěvy. Skvěle nahradí například nezdravé chipsy. Ve vlažném mléku nejprve nechte z droždí vzejít kvásek.
Pak přidejte rozpuštěné vlahé sádlo, vejce, nakrájené škvarky a prosetou mouku. Těsto nechte hodinu a půl kynout, potom z něj udělejte malé placičky. Ty pečte zhruba 30 minut na 180 °C.
Máselné třepáčky s mákem
Máselné třepáčky jsou sladké sušenky s mákem, které si můžete vychutnat jako dezert po obědě. Skvěle se hodí ke kávě, dětem k nim můžete podávat například kakao.
Mouku smíchejte se solí a mákem, přidejte vlažné mléko a rozehřáté máslo a vytvořte tuhé těsto. Z toho vytvořte placičky, které pak pečte na 160 °C asi 20 minut. Podávejte je ideálně ještě teplé.
Bramborové třepáčky
Poslední verzí jsou třepáčky ze zelí a brambor. Ty připomínají bramboráky a hodí se spíše jako hlavní chod nebo třeba jídlo podávané na večeři. Brambory uvařte a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim zelí bez šťávy.
Přidejte sůl a trochu mouky, majoránku a následně tvarujte malé placičky, které smažte na oleji dozlatova. Podávají se obvykle s nastrouhaným sýrem nebo nakládanou zeleninou.
Zdroj: Český rozhlas Plzeň, Česká televize, Top recepty
Autor: Šárka Cvrkalová