Tarator: Studená balkánská polévka, kterou si můžete dopřát bez výčitek

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Tarator
Zdroj: Shutterstock

Máte rádi polévky a přemýšlíte o nějaké nové, kterou jste ještě nezkoušeli? V létě jsou vynikající polévky studené a patří k nim i tarator, tradiční balkánské jídlo, které je někdy také označováno za tekutý salát.

Tarator je především v létě populární v Albánii, Bulharsku, Severní Makedonii, jihovýchodním Srbsku a Turecku. Podává se chlazený, v některých zemích dokonce s ledem. Vyzkoušejte si ho doma připravit i vy.

Rychlý studený pokrm

Tarator je v létě ideálním osvěžujícím jídlem, na kterém si pochutnáte, a navíc ho budete mít rychle připravené. Obsahuje samé zdravé ingredience, a můžete si ho tak dopřát bez jakýchkoli výčitek.

Na přípravu jídla budete potřebovat 2 větší salátové okurky, 2 stroužky česneku, 250 gramů bílého jogurtu, sůl, mletý pepř, mléko, svazek kopru, vlašské ořechy a olivový olej.

Velmi snadná příprava

Jogurt nejprve nařeďte s mlékem v poměru zhruba 1:2. Následně do směsi vmíchejte kopr. Ideální je čerstvý, někdy se ale používá jako náhrada také ten sušený. Jídlo pak osolte a opepřete.

Připravte si větší mísu, kterou potřete rozdrceným česnekem. Do ní nastrouhejte omytou okurku a vše potom zalijte jogurtovou směsí. Tarator dejte do ledničky minimálně na hodinu vychladit.

Podává se potom buď jen takto studený, nebo s kostkami ledu. K němu si můžete opéct toust a jíst ho jako sytou večeři, nebo si ho dát místo polévky a následně po něm konzumovat běžné hlavní jídlo.

Zdroj: Foreign Fork, Taste Atlas

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články