Syndrom smažené rýže: Když vás potraviny, které nedáte do lednice, mohou stát život

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Smazena rize
Zdroj: Shutterstock

Před časem zaplnil sociální sítě příběh mladíka, který zemřel na otravu jídlem poté, co snědl ohřáté 5 dní staré těstoviny. Odborníci od té doby o to více apelují na důslednost při skladování potravin a opatrnost, co se týče konzumace starých jídel. A varují před takzvaným syndromem smažené rýže.

Ačkoli mladík zemřel po konzumaci těstovin, na vině byl právě syndrom smažené rýže. Za ten je zodpovědná bakterie Bacillus cereus. Ta se nachází v rýži, ale právě i v dalších pokrmech, jako jsou brambory nebo těstoviny, uvádí Blesk.

Odborníci šíří osvětu

Od té doby, co svět obletěl příběh zesnulého mladíka, zaplnil se především TikTok právě videi, ve kterých odborníci vysvětlují, jak se podobné situaci vyhnout.

Nejdůležitější ze všeho je hlídat si teplotu, při které je jídlo uchováváno. Podle webu Zahrada Firenews je nejideálnější uvařený pokrm maximálně po dvou hodinách umístit do ledničky.

„Pokud má být jídlo skladováno v ledničce a je v prostředí, kde je nad 4 °C, tak se v něm mohou začít množit nebezpečné bakterie,“ konstatuje pro Independent dietoložka Kyndall Weir.

Případ z roku 2008

Mladík, který celou debatu o syndromu smažené rýže rozjel, zemřel už v roce 2008. Jeho příběh ale tehdy nezaznamenalo tolik lidí. Když se o něm po letech začalo opět mluvit, ozvalo se několik odborníků s tím, že chtějí především mladým lidem pomoci s předáním informací.

Muž totiž tehdy nechal špagety umístěné 5 dní na kuchyňské lince. Když se mu po jejich konzumaci udělalo nevolno, napsal pár přátelům, že je mu špatně a jde to zaspat. Jenže ráno už se neprobudil.

Odborníci tak varují, že pokud se vám po konzumaci ohřívaného jídla, které jste zapomněli dát do ledničky, udělá špatně od žaludku, měli byste raději vyhledat lékaře. I obyčejná bolest břicha a průjem totiž mohou přerůst v něco závažnějšího.

Zdroj: Rehabilitace, Zprávy Tiscali, Zahrada Firenews, Blesk, TikTok, Independent

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články