Svatomartinské rohlíčky připravíte i z nekynutého těsta. Udělejte si je letos i vy

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Svatomartinske rohlicky
Zdroj: Profimedia

Zda letos Martin přijede na bílém koni, to je stále otázkou. Jisté ale je, že s sebou toto datum přinese tradiční hody v podobě svatomartinského vína a především pečené husy. To ale nejsou jediná jídla, která si v tento den můžete vychutnat. Upečte si letos svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní.

Někdy se jim říká svatomartinské rohlíčky, jindy třeba svatomartinské podkovy. Jejich tvar by totiž měl připomínat právě podkovy koně, na kterém svatý Martin 11. listopadu přijíždí, upřesňuje Češka z Česka.

Martin nakrmil chudé

Podle jedné z pověstí byl Martin po velkou část svého života vojákem. Nikdy nezapomínal na chudé. Jednou prý podkovy svého koně proměnil v pečivo, aby pomohl hladovým lidem utišit jejich potřeby, uvádí Česká televize.

Dnes se tradiční rohlíčky dělají na mnoho způsobů. Dají se dělat z těsta kynutého i nekynutého. Jejich tvar by měl ale vždy připomínat podkovu a plněné by měly být ořechovou náplní. Připravte si je letos i vy.

Jednoduché svatomartinské rohlíčky

Na přípravu těsta budete potřebovat 225 gramů hladké mouky, lžíci moučkového cukru, 2 žloutky, 125 gramů změklého másla, 75 mililitrů smetany ke šlehání a špetku soli.

Na náplň si připravte 100 gramů mletých vlašských ořechů, 65 gramů moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Do mísy dejte mouku, cukr, žloutky, máslo, smetanu a sůl. Rukou vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do ledničky. Mezitím si smícháním všech zbylých surovin vytvořte náplň.

Těsto potom rozdělte na 5 dílů a z každého udělejte kouli. Tu rozválejte a nožem vykrájejte trojúhelníky. Každý z nich naplňte náplní, okraje potřete trochou rozšlehaného vajíčka a trojúhelníky zamotejte tak, aby vznikly rohlíčky.

Ty potom dejte na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Po dopečení je posypte moučkovým cukrem, který můžete smíchat s trochou skořice.

Zdroj: Blansko, Češka z Česka, Česká televize, Prima Fresh, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články