Šunkové rolky na několik způsobů, které si vychutnáte i bez pečiva

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
sunkove rolky
Zdroj: Shutterstock

Rok co rok je to stejné. Na silvestrovských stolech se objevuje cukroví, misky s brambůrky a tácy s chlebíčky a jednohubkami. Pokud jste už ale namazaného a zdobeného pečiva přejedení, zkuste se letos spolehnout jenom na šunkové rolky plněné sýrem a pomazánkami.


Obložené talíře už jsou nějaký ten rok v kurzu. Místo namazaných chlebíčků se hostům naservíruje na stůl jen tác plný sýrů, šunky a různých druhů salámů, mezi které se položí zelenina.

Někomu by ale mohly pomazánky chybět, proto jsou tu šunkové rolky, které nejsou ani obyčejně položeným salámem, ani chlebíčkem, ale něčím mezi.

Do větších plátků šunky se zabalí různé pomazánky, které v kombinaci s masem chutnají skvěle. Každý si je vychutná, aniž by potřeboval bagety či rohlík. Připravte letos svým hostům pohoštění v podobě šunkových rolek i vy.

Šunkové rolky se sýrem

Šunka a sýr je kombinace, kterou si často dopřáváme. U šunkových rolek je řada možností, jak je se sýrem spojit. Můžete klasicky do kolečka šunky zabalit plátkový sýr a vytvořit rolku úplně jednoduchou.

Další možností je připravit sýrovou pomazánku. Do taveného sýru nastrouhejte sýr tvrdý, pomazánkou pak namažte šunku a tu zarolujte.

Sýrové rolky můžete zdobit třeba kouskem vajíčka uvařeného natvrdo nebo rajčetem. Vhodný je také kousek tvrdého sýra, který k rolkám připíchnete párátkem.

Šunkové rolky s křenem

Někdo má rád pomazánky štiplavé. Především pánové ocení křenovou pomazánku, jež se k šunkovým rolkám výborně hodí. Připravíte si ji snadno. Smetanu ke šlehání si vyšleháte společně s křenem a trochou citronové šťávy. Směsí pak plníte rolky.

V tomto případě se na ozdobu hodí nakládané ostré papričky nebo kolečko citronu. Citron můžete buď jednotlivě přidat na každou rolku, nebo jím ozdobit talíř jako takový a nechat každého, aby si rolku pokapal podle vlastního uvážení.

Šunkové rolky plněné lučinou

Pomazánkové máslo nebo lučina krásně zjemní chuť šunky, a jsou proto také ideální volbou. Šunku natřete lučinou, trochu osolte a zarolujte. Jako ozdobu můžete zvolit prakticky jakoukoli bylinku. Hodí se petržel, pažitka, ale třeba i větvička tymiánu.

Šunkové rolky můžete dělat na mnoho způsobů. Je jen na vás, zda využijete některý z návrhů, nebo přijdete s vlastní kombinací.

Chlebíčky člověka obvykle velmi rychle zasytí, kdežto samotná šunka s pomazánkou je opravdu jen něco malého na ujídání, čeho se člověk jen tak nepřejí.

Zdroj: Apetit online, Prima fresh, iGurmet

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články