Šumajstr je jídlo, které je jednou z klasik Slovácka a Záhoří. Kombinuje luštěniny se zeleninou a uzeným masem a trochu se podobá jídlu zvanému kočičí tanec. Místo čočky jsou v něm ale fazole.
Šumajstr je jídlo zdravé, výživné a lidé ho dříve milovali také proto, že je poměrně levné.
Ačkoli tradici už dnes takovou nemá, toto zdánlivě obyčejné jídlo se v některých rodinách stále připravuje. Vyzkoušejte si ho doma uvařit i vy.
Kombinace mnoha surovin
Pokrm kombinuje několik surovin, které by vás možná na první pohled nenapadlo dávat dohromady. Právě proto je ale tak ojedinělý a jeho chuť je nezaměnitelná.
Na přípravu šumajstru budete potřebovat 200 gramů červených fazolí, 200 gramů krup, sůl, pepř, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, čtvrt celeru, 3 lžíce vepřového sádla, 200 gramů škvarků, pažitku, kousek uzeného masa a rukolu.
Příprava pokrmu
Fazole si připravte den předem. Propláchněte je a nechte přes noc namočené ve vodě. To samé udělejte s kroupami. Druhý den fazole i kroupy uvařte doměkka.
Mezitím na pánvi osmahněte cibulku a opečte na ní na kostičky nakrájený kus uzeného. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na plátky a orestujte. Potom do směsi vmíchejte připravené fazole a kroupy. Vše osolte, opepřete, podlijte vodou a nechte krátce podusit.
Nakonec vmíchejte škvarky, které ve směsi prohřejete. Vše podávejte posypané rukolou nebo nakrájenou jarní cibulkou. Syté jídlo se skvěle hodí na oběd, ale klidně také k večeři.
Zdroj: Apetit Online, YouTube, Top Recepty, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová