Šumajstr: Zdánlivě obyčejná klasika ze Slovácka a Záhoří, která vám zachutná

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
sumajstr
Zdroj: Shutterstock

Šumajstr je jídlo, které je jednou z klasik Slovácka a Záhoří. Kombinuje luštěniny se zeleninou a uzeným masem a trochu se podobá jídlu zvanému kočičí tanec. Místo čočky jsou v něm ale fazole.

Šumajstr je jídlo zdravé, výživné a lidé ho dříve milovali také proto, že je poměrně levné.

Ačkoli tradici už dnes takovou nemá, toto zdánlivě obyčejné jídlo se v některých rodinách stále připravuje. Vyzkoušejte si ho doma uvařit i vy.

Kombinace mnoha surovin

Pokrm kombinuje několik surovin, které by vás možná na první pohled nenapadlo dávat dohromady. Právě proto je ale tak ojedinělý a jeho chuť je nezaměnitelná.

Na přípravu šumajstru budete potřebovat 200 gramů červených fazolí, 200 gramů krup, sůl, pepř, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, čtvrt celeru, 3 lžíce vepřového sádla, 200 gramů škvarků, pažitku, kousek uzeného masa a rukolu.

Příprava pokrmu

Fazole si připravte den předem. Propláchněte je a nechte přes noc namočené ve vodě. To samé udělejte s kroupami. Druhý den fazole i kroupy uvařte doměkka.

Mezitím na pánvi osmahněte cibulku a opečte na ní na kostičky nakrájený kus uzeného. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na plátky a orestujte. Potom do směsi vmíchejte připravené fazole a kroupy. Vše osolte, opepřete, podlijte vodou a nechte krátce podusit.

Nakonec vmíchejte škvarky, které ve směsi prohřejete. Vše podávejte posypané rukolou nebo nakrájenou jarní cibulkou. Syté jídlo se skvěle hodí na oběd, ale klidně také k večeři.

Zdroj: Apetit Online, YouTube, Top Recepty, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články