Štrachanda: Jídlo, které mi připomíná podzim. Zvládne ho uvařit i začátečník

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
strachanda
Zdroj: Shutterstock

Na chvíli, kdy jsem poprvé ochutnala štrachandu, nikdy nezapomenu. Bylo to před několika lety u babičky mé kamarádky. K obědu nám udělala jednoduchý pokrm z brambor a několikrát se omluvila, že to na neděli není žádný výkon. Já jsem si ale pochutnala víc, než kdyby byla na menu sváteční svíčková.

Jídlo bylo vynikající. A když jsem o něm básnila ještě několik dní poté, kamarádčina babička mi nakonec poslala recept. Začala jsem tak jídlo dělat občasně i doma. A i když se na první pohled zdá jako obyčejné, celá moje rodina si ho zamilovala.

Štrachanda je jednoduché jídlo z brambor, hub a škvarků. Skvěle kombinuje chuti všech surovin a jde o snadný a rychlý oběd, který by si měl jednou za čas doma udělat každý. Jeho příprava navíc není nijak náročná.

Chuť podzimu

Základem štrachandy jsou čerstvé houby. Já si při její konzumaci vybavím sychravý podzim, který mi ale tohle skvělé jídlo vždy zpříjemní.

Na přípravu pokrmu budete kromě hub potřebovat brambory, kousek uzeného masa, škvarky, cibuli, vejce, smetanu a koření na dochucení.

Nejprve si nadrobno nakrájejte šunku nebo kousek uzeného s cibulí. Společně se škvarky vše krátce osmahněte na pánvi. Směs osolte a přidejte k ní najemno pokrájené houby, prolisovaný česnek a trochu majoránky.

Uvařte si brambory, které poté nakrájejte na silnější plátky. Máslem si vymažte zapékací misku, můžete ji vysypat strouhankou, dno pokryjte bramborami a na ně nasypte houbovou a škvarkovou směs. Na směs pak naskládejte zbytek brambor.

Jídlo zapékejte zhruba 10 minut na 180 stupňů. Poté ho zalijte rozšlehanými vajíčky se smetanou a dopečte tak, aby vznikla křupavá kůrčička. Následně můžete podávat.

Pokrm pro každého

Jídlo jsem si zamilovala z mnoha důvodů. Tím první je samozřejmě chuť. Kombinace brambor zapečených s osmaženou cibulkou a houbami mě jednoduše nikdy nezklame. Jídlo mi ale také připomíná nějakou událost. A pokud si ho uděláte doma i vy, jistě si ho také s něčím konkrétním spojíte.

Poslední výhodou pak je, že je pokrm opravdu snadný a zvládne ho doma i méně zkušený kuchař. Byl to jeden z prvních receptů, který jsem se naučila dělat, když jsem ještě svým kulinářským dovednostem příliš nevěřila. S jistotou tak mohu říci, že ho zvládne úplně každý.

Zdroj: autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články