Štola: Dříve těsto bez chuti, dnes drahá vánoční pochoutka. Domácí vyjde levněji

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
stola
Zdroj: Shutterstock

Štola je spolu s vánočkou jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního pečiva. Na rozdíl od vánočky ale není proslulá jen u nás, ale milují ji i v zahraničí. Letos si ji však nejspíš v obchodech koupí méně lidí, protože se dá sehnat jen za poměrně vysoké částky. Není přitom žádný velký problém upéct si ji doma.

První zmínka o štole pravděpodobně pochází z 15. století. Podle serveru Stollen online se zdá, že se už od počátku jednalo o jídlo spojené s Vánoci.

Poprvé měla být vytvořena na saském královském dvoře v roce 1427. Některé zdroje ale uvádí, že by mohla pocházet dokonce už ze 14. století. Například podle webu Dresden Stollen byla poprvé upečena už v roce 1329.

Tehdy se jednalo o těsto z vody, mouky, droždí a oleje. Pečivo bylo zcela bez chuti, proto se do něj později začaly přidávat kousky kandovaného ovoce, rozinky a máslo.

Chuť tehdejší štoly pravděpodobně ani v nejmenším nepřipomínala tu, kterou si se štolou spojujeme dnes. Je nicméně jasné, že právě kvůli tomu, jak byla obyčejná a jak se později upravovala, nakonec vznikl takto chutný pokrm.

Domácí štola

Podle iDNES získala tradiční vánoční pochoutka, kterou známe dnes, patent v roce 1920. Od té doby se její vzhled a chuť měnily už jen minimálně. Dnes se dá koupit kolem Vánoc prakticky v kterémkoli obchodě s potravinami. Pokud se vám za ni ale nechce utrácet peníze a navíc rádi pečete, můžete si ji připravit i doma. Vyjde levněji a zbytek surovin můžete využít na další druhy cukroví.

Na výrobu štoly budete potřebovat 750 g polohrubé mouky,150 g másla, 200 g rozinek, 200 g sušených brusinek, 150 g mandlí sekaných na nudličky, 130 g cukru, 50 g nesolených pistácií, 60 g kandované pomerančové kůry, 120 g kandované citronové kůry, rum, 70 g kvasnic, 250 ml vlažného mléka, 50 g třtinového moučkového cukru na posypání, strouhanou kůru z jednoho citronu, 1 vanilkový lusk, sůl a 50 g rozpuštěného másla.

Ideálně již den předem si rozinky, brusinky, ořechy a ovocnou kůru naložte do rumu.

Do mísy nejprve rozdrobte kvasnice, přidejte k nim cukr a zalijte vlažným mlékem. Vše poté rozmíchejte s třemi lžícemi mouky. Až vzejde kvásek, přidejte zbytek mouky a cukru, vanilku, nastrouhané máslo, strouhanou kůru z citronu a sůl. Ze směsi vypracujte těsto.

Do vzniklého těsta přidejte rozinky, brusinky, pistácie, mandle a pomerančovou kůru, které jste měli naložené v rumu, a vše nechte zhruba 20 minut odpočívat na teplejším místě. Poté těsto dejte do vyššího plechu vyloženého pečicím papírem a vše pečte zhruba 50 minut na 160 stupňů.

Recept na webu České televize uvádí, že štolu je vhodné před pečením zabalit do marcipánového těsta, aby vznikla její typická kůrčička, není to ale nutností. Nakonec štolu po vytažení z trouby polijte rozpuštěným máslem a posypte cukrem.

Recept na štolu si můžete upravovat podle vlastních chutí, takže se vám jistě podaří připravit vánoční pokrm, na kterém si velmi pochutnáte.

Zdroj: Dresden Stollen, Stollen online, Jímeto.cz, Česká televize, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články