Špagety nájemného vraha, v originále Spaghetti all’Assassina, jsou považovány za jeden z nejvíc sexy receptů v Itálii. Co přesně to znamená, si můžeme jen domýšlet, vzhledem k názvu se dá ale předpokládat, že by pro takové jídlo jednoduše jeden zabíjel a že jde o vražedně dobrý pokrm.
Recept kombinuje sladkou chuť rajčat s ostrými chilli papričkami a zároveň mírnou hořkost připálených těstovin. Ano, slyšíte správně, během vaření tohoto jídla budete špagety úmyslně připalovat, aby získaly ten správný nádech.
Špagety nájemného vraha
Na přípravu pokrmu budete potřebovat olej, česnek, rajčatový protlak, vodu, kuřecí vývar, sůl, pepř, chilli papričky, špagety a na ozdobu petržel. Už podle surovin se dá říci, že na přípravu nebude pokrm nijak složitý.
V hrnci nejprve přiveďte k varu 3 decilitry vody a přidejte k nim asi decilitr vývaru. Do něj pořádně zamíchejte 2 velké lžíce rajčatového protlaku. Rajčatový rozvar nezapomeňte osolit.
Připalování špaget
V pánvi, do které se naležato vejdou celé špagety, si rozpalte olivový olej. Do toho přidejte chilli papričky a několik stroužků najemno nasekaného česneku.
Následně přidejte 2 lžíce protlaku a nechte ho ve směsi zarestovat. Potom přímo do pánve vložte tvrdé špagety tak, aby pokrývaly její dno. Ty nechte 2–3 minuty připékat a potom je otočte.
Jakmile jsou špagety z obou stran připálené, přidejte rajčatový rozvar. Kdykoli se tekutina odpaří, přidejte novou. Takto pomalým způsobem špagety v pánvi uvaříte.
Pak už stačí špagety zakápnout trochou olivového oleje, nechat ještě mírně připálit a začít servírovat. Na ozdobu se hodí čerstvá petržel. Špagety kombinují hořkou, sladkou i slanou chuť společně s ostrými chilli papričkami.
Zdroj: The Pasta Project, All Recipes, YouTube
Autor: Šárka Cvrkalová