Snídani si dejte do hodiny po probuzení a maximálně 10 hodin od večeře. Po ránu spoléhejte na jídla plná bílkovin

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Snidane
Zdroj: Shutterstock

Říká se, že snídaně je základ dne. I přesto existuje mnoho lidí, kteří tento fakt ignorují. Ráno buď nemají k jídlu chuť, nebo nestíhají. Ve skutečnosti je ale velmi důležité tělo správně nastartovat a dodat mu energii. A záleží nejen na tom, co po ránu jíte, ale i kdy to jíte.

V kolik hodin by měl člověk snídat? To záleží na tom, v kolik hodin večeřel. Podle webu Times of India by lidské tělo nemělo být hladové déle než 10 hodin. Zároveň byste ale měli jíst alespoň 2 hodiny před spaním.

Pokud si tedy půjdete lehnout ve 23:00, poslední jídlo si můžete dát kolem 21:00. To potom znamená, že snídat byste měli okolo 7:00. Samozřejmě jde o pouhý odhad a můžete se najíst i o něco dříve. Na později byste ale jídlo odkládat neměli.

Do hodiny od probuzení

Někdo se ráno převaluje ještě 20 minut po zazvonění budíku v posteli. Někdo si jde nalačno zacvičit nebo dát sprchu. Snídat byste každopádně měli vždy do hodiny po probuzení.

Vaše tělo po ránu potřebuje energii na celé dopoledne. Pokud bude vaším prvním jídlem nějaká dopolední svačina, nebo dokonce oběd, zaděláváte si na vážné zdravotní problémy. V dlouhodobém hledisku to totiž má vliv nejen na vaši fyzičku, která se zhoršuje, ale také na psychický stav.

Najedený člověk je podle výzkumů daleko pozitivnější, ve své práci efektivnější, snadněji se mu komunikuje s lidmi okolo. Naopak lidé, kteří nesnídají, bývají nevrlí, trvá jim dlouho začít s jakoukoli činností. A to i přesto, že třeba hlad nepociťují. Jen fakt, že tělu nedopřáli to, co po ránu potřebuje, mění jejich psychické rozpoložení velmi výrazně.

K snídani především bílkoviny

Důležité samozřejmě je i to, co přesně člověk ráno jí. Základem snídaně by měly být bílkoviny, radí Times of India. Je třeba myslet na to, že koblihy nebo třeba takové müsli s mlékem si dát můžete, nicméně s mírou.

„Tato jídla rychle zvýší hladinu glykogenu a ta brzy klesne a poté přichází vlčí hlad. Nezapomeňte proto přidat kvalitní bílkovinu či tuky v podobě řeckého jogurtu, tvarohu, vajíček či oříšků a semínek,“ radí výživová poradkyně Martina Dvořáková.

Zdroj: Forbes, Pharm Easy, Times of India, Study Finds, Very Well Health

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články