Šmitec: Jihočeská lahůdková pomazánka, která je hned hotová a na chlebíčky stvořená

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
paprikova pomazanka
Zdroj: Shutterstock

Receptů na tuto výbornou pomazánku existují stovky, protože si ji každý dělá tak trochu po svém. I její jméno nahrává tomu, že si do ní každý dá, co chce. Tato jihočeská delikatesa se i tak má skládat z ingrediencí, jež musíte přidat vždycky.

„Co rodina, to originální šmitec,“ tvrdí Kluci v akci při představení receptu na svou variantu na tuto jihočeskou pomazánku. A je to pravda. Poměry surovin se v ní různí, navíc ne každý do ní přidává pivo.

Šmitec je pomazánka z tvarohu a másla, takže je skvělá na chlebíčky. Je tak ideální na pohoštění mezi svátky i na silvestra, kdy děláme obložené chlebíčky nejčastěji. Jak si tedy šmitec připravit?

Niva je základ

Gramáže uvádět nebudeme, protože u pomazánek nám to nepřijde nutné. Dochuťte si ji podle sebe, od oka se určitě trefíte.

Budete potřebovat kousek nivy, to je úplný základ. Tady nešetřete na kvalitě, berte v obchodě tu 60% nebo označenou jako „zlatá“ či „jihočeská“. Dobře fungovat bude i podobný sýr s bílou plísní, jako je rokfor nebo gorgonzola.

Dále si připravte změklé máslo a stejné množství tvarohu, s nimiž nivu smícháte. Opět dbejte na kvalitu ingrediencí a nepoužívejte rostlinný tuk nebo odtučněný tvaroh. Jednou za rok se opravdu nic nestane, pokud se vykašlete na štíhlou linii a dopřejete si kaloričtější suroviny.

Česnek utřete se solí (není to však nutné, niva je dost slaná sama o sobě) a přidejte k pomazánce. Šmitec je pikantní pomazánka, tudíž ji dochuťte paprikou, sušeným chilli a nadrobno nakrájenou cibulkou, ideálně šalotkou.

Můžete přidat i pivo

Poslední ingredience je volitelná, ačkoliv ne každý si to myslí. Tou je pivo, které někdo do pomazánky přidává, jiný jej raději vynechá.

Díky troše zlatavého moku bude ale šmitec říznější a bude mít bohatší chuť. Zkuste si udělat verzi s pivem i bez, ať víte, zda vám tam bude chutnat.

Pokud pivo v jídle nemusíte, ale dáte si ho rádi k němu, je namazaný šmitec na krajíci čerstvého chleba nebo veky ideální volbou.

Chlebíčky se šmitcem ozdobte plátkem okurky nebo červené papriky. Jen dejte pozor, ať chlebíčky s touto pomazánkou nejedí děti. Pro ty vhodné určitě nejsou.

Zdroj: Kluci v akci, Recepty z ráje

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články