Smažené javorové listy: Oblíbená sladká pochoutka z Japonska

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Smazene javorove listy
Zdroj: Shutterstock

Smažené javorové listy. Samo o sobě zní jídlo velmi zvláštně, ještě víc vás ale možná překvapí, že nemá původ v Kanadě. Tuhle sladkou pochoutku si užívají především Japonci. Připravit si ji ale snadno můžete i u nás.

Specialita se podle webu Český rozhlas Radiožurnál konzumuje na jihu Japonska už stovky let. Listy jsou vždy pečlivě vybrány, naloženy do sudu se solí a čekají celý rok na to, až přijde čas jejich zpracování.

Některé listy se hodí, jiné ne

Jídlo si můžete připravit i v České republice. Javorové listy sice nebudete nakládat v solném nálevu celý rok, i tak si ale můžete na výsledném pokrmu pochutnat. Důležitá je spíše trpělivost než zručnost, vysvětluje Mužský styl.

Listy se obalují v těstíčku a způsobu jejich přípravy se říká tempura. Podle webu Videa česky sahá její historie až do 14. století. Podle Setsuko Hisakuni, která se zabývá výrobou tempury z javorových listů už 50 let, existují listy, které jíst smíte, a naopak ty, které se nehodí.

Těm červeným se raději vyhněte. Žluté ale mají jemné žilkování a skvěle se na přípravu jídla hodí. Samotné listy prý nemají žádnou chuť. Tempura je nicméně sladká a jde tak o oblíbené jídlo, které by měl jednou ochutnat každý.

Jak připravit tempuru

Těsto na tempuru připravíte pouze z vody, rýžové mouky a rozšlehaného vejce v poměru přibližně 1 hrnek vody a 1 hrnek mouky na 1 vejce, uvádí Top recepty. Pro tempuru z javorových listů se přidává ještě cukr.

Hrudky v těstíčku nejsou na škodu, naopak prý při smažení vytvoří zajímavou texturu. Listy jednoduše do těsta namočíte a dáte je smažit do větší vrstvy oleje. Podobným způsobem se dají v těstě obalovat i další věci, nejčastěji se jedná o nejrůznější zeleninu.

Výběr javorových listů a jejich příprava trvá dlouho. Pokud si chcete jídlo připravit doma, pravděpodobně přeskočíte krok, při kterém je rok nasolujete. I tak si na nich ale můžete pochutnat a vyzkoušet si, proč jsou v Japonsku tak oblíbené. Nejlepší je vsadit na jistotu a shánět na internetu sušené japonské javorové listy.

Zdroj: Blesk, Český rozhlas Radiožurnál, Banana Socks, Mužský styl, Videa česky, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články