Slanoví: Hodí se, když jsme sladkého už přejedeni. I linecké cukroví lze udělat naslano

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
slane cukrovi
Zdroj: Shutterstock

Vánoce u nás doma probíhají především ve sladkém stylu. Všude je plno vánočních čokoládových postaviček a cukroví, kterého jsme ale už v polovině svátků všichni přejedeni. Proto na silvestra vyhledáváme spíše pochutiny slané. Připravujeme tak i slanoví, které není navíc nijak složité.

Samozřejmě si člověk může koupit v obchodě brambůrky a tyčinky. Nikdy si ale nepochutnáte tak, jako když si vytvoříte slané pochutiny doma sami. Já osobně dělám hned několik druhů slaného cukroví, které miluje celá rodina.

A ačkoli na Vánoce dáváme přednost spíše sladkému, už kolem 26. prosince nám všem leze krkem a jsme rádi, že na silvestrovské párty můžeme sobě i hostům nabídnout pro změnu něco jiného. Pokud to máte podobně, vyzkoušejte si některé slané pochoutky doma připravit i vy.

Sýrové tyčinky s kmínem

Na sýrové tyčinky budete potřebovat listové těsto, hladkou mouku, olivový olej, ementál, eidam, šunku, tymián, červenou papriku, kmín, vajíčko a sůl. Z listového těsta si vyválejte dvě placky. Jednu potřete olejem, posypte tymiánem, šunkou a sýrem.

Na ni položte druhou placku a jemně ji přejeďte válečkem, aby se k sobě přilepily. Nakonec vše nakrájejte na proužky, potřete vajíčkem, posypte a tymiánem a kmínem. Vše pečte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 10–12 minut.

Linecké slanoví

Slanoví je v podstatě linecké cukroví, které je podáváno naslano a slepuje se místo marmeládou třeba sýrem. Slané linecké těsto rozválejte na válu a vykrájejte z něho tvary klasickými vánočními formičkami. Pak si připravte krém, kterým budete slanoví po upečení lepit k sobě.

Vyšlehejte si tvaroh společně s nastrouhaným sýrem a bylinkami podle chuti. Já přidávám koření na pizzu a červenou papriku, přidat ale můžete klidně i česnek nebo jiné sušené bylinky. Vynikající krém je také z pažitky. Pak už jenom upečené slanoví slepte k sobě a máte hotovo.

Čedarové sušenky

Na čedarové sušenky si připravte pšeničnou hladkou mouku, kypřící prášek, máslo, čedar, pepř a pekanové ořechy. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a společně s máslem ji zpracujte na hrubou drobenku. Pak přidejte sýr a pepř a postupně přidávejte vodu, dokud se hnětením neutvoří tuhé těsto.

Z toho pak lžící oddělujte kousky, které pokládejte na plech a pomocí dna sklenice je rozmáčkněte na kolečko. Doprostřed sušenky vmáčkněte půlku pekanového ořechu a vše pečte zhruba 12 minut v předehřáté troubě na 200 °C.

Zdroj: OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články