Skořicové sticky buns: Lepkavé pečivo s karamelovou polevou a ořechy

od Lída Kropáčková
2 minuty čtení
pecivo
zdroj: Shutterstock

Hříšně sladké a nádherně mazlavé, lepkavé housky jsou nadýchané a krásně nakynuté za pomoci droždí. Zamilujete si je s karamelovou polevou a pekanovými ořechy. Pokud máte doma vlašáky, můžete je však také použít. Přece jen pekanové ořechy nejsou levné.


Šneci (housky, bochánky) z kynutého těsta se pečou na plechu nebo pánvi, s extra náplní vespod. Když se upečená dobrota vytáhne z trouby, ještě za tepla se obrátí a karamelové dno s ořechy se stane polevou, která stéká po stranách.

Základ tvoří vylepšené kynuté těsto

Lepivé pečivo lze vyrobit podle Once Upon a Chef z jakéhokoliv chlebového těsta, které se vylepší máslem a vejci. Jeho příprava je snadná a v kuchyňské robotu zabere asi pár minut hnětení. Správné těsto by se mělo nechat 2x kynout, a to celkově po dobu alespoň tří hodin.

Pokud chcete připravit pečivo k snídani, těsto může kynout přes noc v chladu a hodinu před pečením by mělo být při pokojové teplotě. Nejchutnější je pečivo čerstvě upečené.

Co budete potřebovat k výrobě lepkavého pečiva

Na přípravu těsta budete potřebovat ¼ hrnku teplé vody, 1 balení sušeného droždí, třetinu hrnku cukru, ¾ hrnku mléka, 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry, 4 lžíce změklého nesoleného másla, 3 velké žloutky, špetku soli, 4 hrnky mouky.

Na náplň si připravte ½ hrnku hnědého cukru, 4 lžíce změklého nesoleného másla, podle chuti mletou skořici.

Na zálivku budete potřebovat ¾ hrnku hnědého cukru, 4 lžíce nesoleného másla, 3 lžíce medu, 1 lžíce kukuřičného sirupu a 1 a půl šálku nasekaných pekanových ořechů.

Příprava je v podstatě jednoduchá

Příprava těsta začíná smícháním teplé vody, droždí a lžičky cukru, až se vše rozpustí. Poté se nechá asi 5 minut odstát. Přidá se vlažné mléko, změklé máslo, zbylý cukr, žloutky, kůra, 3 hrnky mouky (jeden se nechává na přidávání k vytvoření ideální konzistence těsta). Při nízké rychlosti se vše smíchá.

Za pomoci hnětacího háku se na nízké otáčky hněte těsto. Poslední hrnek mouky se přidává po lžících, dokud se těsto neodlepuje od stěn mísy. Nakonec se zvýší rychlost a uhněte se hladké a mírně lepivé těsto. Mělo by to trvat 3 až 5 minut.

Vymažte misku máslem, z těsta udělejte bochánek, kterým vytřete mísu, aby se těsto omastilo na povrchu máslem. V teplém místě se přikryté těsto nechá kynout alespoň hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po této době se ručně těsto prohněte na lehce pomoučené pracovní ploše a nechá se opět přikryté nakynout.

Zpracování a naplnění těsta

Těsto se rozválí do obdélníkového tvaru, podobně jako když děláte šneky se šunkou a sýrem. Rozválené těsto se podle receptu ze Simply Recipes potře rozpuštěným máslem a posype připravenou směsí cukru a skořice. Z plátu se sroluje těsto do válce a ten se rozkrájí na stejně silné plátky (mohlo by jich být třeba 15).

Příprava karamelové polevy s ořechy

V litrovém hrnci se smíchá na mírném ohni hnědý cukr, máslo, med a kukuřičný sirup, dokud se vše nerozpustí. Tekutá poleva se přelije na plech nebo do pánve, kde se budou péct připravené kousky naplněného těsta. Poleva se posype pekanovými ořechy a na ně se pokladou kolečka těsta. Je třeba počítat s tím, že těsto nakyne.

Takto připravený plech se přikryje potravinářskou fólií a nechá v chladu, klidně přes noc.

Před pečením se plech nechá v kuchyni, než se nahřeje trouba na 190 °C. Peče se dozlatova 20 až 30 minut. Ihned po vyjmutí se obsah plechu obrácením přesune na servírovací tác. Je třeba pracovat opatrně, protože poleva je hodně horká a lepkavá.

Dobrota se podává mírně vychladlá.

Zdroj: Once Upon a Chef, Errens Kitchen, Simply Recipes

Autor: Lída Kropáčková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články