Salát Rumcajs: Tučná a ostrá bomba z 80. let pro ty, co se nebojí hodit štíhlou linii za hlavu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
salat rumcajs
Zdroj: Shutterstock

Na Vánoce, mezi svátky a na silvestra většinou nesmí doma chybět zásoby jídla. Hostíte s nimi vlastní rodinu, ale také příbuzné, kteří vás mezi svátky navštíví. Chlebíčky jsou typickou složkou pohoštění. Ty s česnekovou pomazánkou a bramborovým salátem jsou klasika, velmi oblíbené jsou ale také chlebíčky s ostřejšími saláty.

K jednomu z nejčastěji podávaných salátů se řadí salát Rumcajs. Pokud máte doma manžela, který miluje pořádně ostré a kořeněné věci, rozhodně ho ocení. V opačném případě byste ho ale měli připravit také, protože některý z vašich hostů si na pálivé pomazánce rozhodně pochutná rád.

Salát Rumcajs je podle serveru Maková panenka sice mladší než starý dobrý vlašák, velmi rychle ale na žebříčku v popularitě stoupl.

V kuchařkách se objevil poprvé okolo 80. let minulého století. Od té doby prošel mnoha změnami. Dnes jde o jeden z populárních salátů, který by na silvestrovské tabuli neměl chybět.

Poctivý tučný Rumcajs

Na přípravu salátu Rumcajs budete podle serveru Prima Fresh potřebovat točený salám, kyselé okurky, cibuli, sterilizované papriky, sterilizované feferonky, majonézu, plnotučnou hořčici, worcesterovou omáčku, ocet, cukr, černý pepř, sůl a vejce.

Už ze surovin je jasné, že nejde právě o zdravý pokrm. Vánoce jsou ale jednou v roce a člověk by si měl pořádně dopřát. Pro jednou tak hoďte starosti o štíhlou linii za hlavu a užijte si dokonalou souhru chutí.

Příjemně štiplavá chuť

Pokud si chcete salát připravit podle úplně původní receptury, salám nakrájejte na kolečka. V takovém případě se vám bude ale pomazánka hůř nandávat na chleba, dnes je tak populárnější krájet ho na malé kostičky.

K salámu pokrájejte na kostičky také veškerou sterilizovanou zeleninu a vejce. Vše smíchejte v míse a jako poslední přidejte omáčky – hořčici, majonézu, worcester. Směs pak podle chuti dochuťte solí, pepřem a octem a nechte v lednici ideálně přes noc uležet.

Díky feferonkám by se měla v salátu uvolnit příjemně štiplavá chuť, někteří jedinci si ale i tak ještě rádi přidají čerstvé chilli.

Rumcajs je sice na jednu stranu ne příliš zdravým salátem, protože je tučný, na tu druhou jeho ostrost vám tzv. „vypálí červa“, což je dobré nejen v zimním období.

Salát Rumcajs je tučná a ostrá bomba z 80. let pro lidi, kteří přes svátky hází štíhlou linii za hlavu.

Zdroj: Stream, Česká televize, Prima Fresh, Maková panenka

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články