Rychlé jídlo pro celou rodinu: Rajčatová omáčka, v níž schováte i další zeleninu

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Rajcatova omacka
Zdroj: Nadia Nice / Shutterstock.com

Zelenina je velmi často opomíjená složka naší stravy a zejména do dětského jídelníčku je velmi složité ji zařadit. Existuje ale mnoho triků, jak ji do odpíračů zeleniny dostat. Naučíme vás rajčatovou omáčku, v níž schováte i další zeleninu a spotřebujete zbytky.

Ačkoliv se asi shodneme, že ideálnější je čerstvá zelenina, tak budeme vycházet z toho, že aspoň něco je lepší než nic.

Hra na schovávanou

Ideální formou na schování zeleniny jsou omáčky, které po rozmixování skryjí mnoho tajných přísad. Zelenina se však dá schovat i do smoothies, pomazánky, či dokonce do muffinů.

Nejlepší a nejrychlejší jsou ale zmíněné omáčky, které zároveň slouží jako rychlý oběd nebo večeře pro celou rodinu.

Zůstaneme zejména u dětí, které patří mezi největší odpírače zeleniny a které milují těstoviny. Není tedy nic lepšího než spojit těstoviny se zeleninovou omáčkou.

A jako bonus navíc lze tyto zeleninové omáčky zamrazit a máte vždy po ruce připravené rychlé jídlo.

Neuvěříte, kolik se tam toho vejde

Teď již ale k tomu receptu, u kterého budete překvapení, kolik zeleniny se dá do této omáčky schovat.

Připravte si tedy balení cherry rajčat, 1 cibuli, 2 malé cukety, 2 červené papriky, 2 až 3 mrkve, 4 stroužky česneku, 2 lžičky oregana, 1 až 2 lžičky soli a pepř.

Do hrnce dáte všechny ingredience nakrájené na kostičky kromě rajčat a vaříte 8 až 10 minut. Teprve nyní přidáte rajčata a 1 hrníček vody a vaříte dalších 10 až 15 minut.

Nechte odpařit co nejvíce vody, aby nebyla omáčka příliš vodnatá. Směs následně nalijte do mixéru, dochuťte kořením a rozmixujte do hladké omáčky.

Omáčku skladujte v lednici, kde vydrží 4 až 5 dní, nebo v mrazáku, kde ji lze uchovat až 3 měsíce.

Pokud máte raději výraznější chuť, můžete využít tipu dle serveru My Fussy Eater a zeleninu osmahnout na másle a cibulce, a teprve poté zalít vodou.

Zdroj: Plantbased Jess, My Fussy Eater

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články