Rybí polévka: Sytý vývar, v němž se zužitkují i zbylé části kapra. Ideální pokrm k obědu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
rybi polevka
Zdroj: Shutterstock

Já osobně si dávám na Vánoce k bramborovému salátu řízek. U nás doma ale nesmí chybět ani kapr. A ačkoliv na Štědrý večer dám přednost obalenému kuřecímu masu, rybí polévku miluji. Na oběd tak již několikátým rokem dělám vývar z kapra, který je velmi chutný a zvládne ho každý.

Vánoční tradice se v různých rodinách liší a osobně znám jen málo lidí, kteří si na Štědrý den doma dělají rybí polévku. Podle mě je to nedoceněná tradice. Pokud si i vy doma dáváte raději například houbového kubu nebo něco úplně jiného, možná vás letos inspiruji.

Rybí polévka je nejen chuťově vynikající, ale je také velmi zdravá. Kromě toho, že je vývar lehký a plný zeleniny bohaté na vitamíny, obsahuje také omega 3 mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Pokud tak máte pocit, že se během Vánoc jenom přejídáte cukrovím, polévka z kapra je možná způsobem, jak to trochu napravit.

Snadné na přípravu, vynikající pro zdraví

Na štědrovečerní rybí polévku budete potřebovat zhruba půl kilogramu odřezků z kapra, 2 větší mrkve, petržel, celer, cibuli, 2 rohlíky, máslo, hladkou mouku, pepř, nové koření, bobkový list, sůl a muškátový oříšek.

Odřezky z kapra společně s kořením zalijte zhruba 1,5 litrem vody. Přidejte polovinu nakrájené kořenové zeleniny. Vývar táhněte zhruba 25 minut, potom vše sceďte a vodu dejte stranou. Oberte maso z kostí a nakrájejte ho nadrobno. Dejte pozor, abyste se zbavili všech kostiček.

V novém hrnci si rozehřejte máslo a přidejte zbylou zeleninu pokrájenou na kostičky. Osmahněte ji dozlatova a následně vmíchejte mouku. Do směsi přidejte vývar a obrané maso a vše dobře promíchejte. Polévku přiveďte k varu a vařte zhruba 20 minut.

Mezitím si opět rozpusťte trochu másla na pánvi a osmahněte na něm na kostičky pokrájené rohlíky. Ty potom podávejte k polévce, aby vás zasytila a vy jste až do večera vydrželi nejíst.

V některých rodinách se do polévky maso nevrací, protože chtějí vidět zlaté prasátko. U nás ale zbytek rodiny kapra miluje, takže si jeho kousky ve vývaru užívají. Já si je dám stranou a vychutnám si vývar i bez nich, chuťově je totiž jednoduše vynikající i bez masa.

Pokud letos přemýšlíte, co si dáte na Štědrý den k obědu, rybí polévka je rozhodně možností, nad kterou byste se měli pozastavit. Je to zdravá tradice, která vás zasytí, a navíc spotřebujete i ty části kapra, které večer nebudete smažit k salátu.

Zdroj: OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články